A zöldségtermelés szervezése

mezőgazdasági kiadó  | 1979  | papír / puha kötés  |  236 oldal

Libri Antikvárium
ELŐSZÓ A zöldségtermesztés népgazdasági jelentősége igen nagy, ugyanakkor a mezőgazdaság más ágazataival szemben számos sajátosság is jellemzi. Jelentőségét elsősorban az élelmezésben betöltött növekvő szerepe magyarázza. Az életszínvonal fejlődése magával hozza a fogyasztási szokások lassú változását. Növekszik a vitaminokban, ásványi sókban és más, a szervezet számára nélkülözhetetlen, szerves anyagokban gazdag zöldségnövények kereslete. Bár hazánkban a zöldségfogyasztás mindig tekintélyes volt, a reális igények alapján számolnunk kell további ütemes növekedésével. Ez tükröződik jelenlegi ötéves tervünkben és a népgazdaság távlati fejlesztési előirányzataiban is, amelyekben a fogyasztás évi 1,5-2 %-os emelkedését s különösen a tartósított zöldségek növekvő fogyasztását tervezzük. Vissza TARTALOM Előszó 7 Bevezetés 9 Zöldségszükséglet és -termelés 11 Szükségletek és kielégítésük 11 A lakosság zöldségszükséglete és fogyasztása 11 A feldolgozó ipar zöldségigénye és felhasználása 14 Külkereskedelmi forgalom 15 A termelés és szervezeti rendszere 16 A termelés és megosz lása művelési áganként 16 A szántóföldi zöldségtermesztés mérete és szerkezete 18 Szektoronkénti és terület szerinti megoszlás 23 A termelés színvonala 25 A háztáji és kisegítő gazdaságok termelésének szervezése 28 Zöldségtermelési rendszerek 30 A zöldségtermelés vállalati, ökonómiai és szervezési alapjai 37 A vállalati magatartás és döntés tényezői 37 A zöldségtermesztés ágazati rendszere 41 Művelésmódok és üzemtípusok 41 Az ágazatok szerkezete és kapcsolatai 43 Számítások a zöldségágazatok megválasztására és társítására 45 Az ágazati méret, a szakosodás és a termelési szerkezet meghatározása 55 A minimális, az optimális és a maximális ágazati méret 55 A szakosodás 56 A nagyüzemi szántóföldi zöldségtermesztés technológiai tervezése és főbb folyamatainak szervezése 59 A technológiák kialakításának alapjai 59 A nagyüzemi zöldségtermesztés változatai 61 Technológiai rendszerek, modelltechnológiák a fontosabb zöldségtermesztési ágazatoknál 64 Zöldborsótermesztés 66 Zöldbabtermesztés 74 Paradicsomtermesztés 81 Zöldpaprika-termesztés 96 Fűszerpaprika-termesztés 112 Vöröshagyma-termesztés 122 Sárgarépa-termesztés 140 Uborkatermesztés 147 Görögdinnye-termesztés 154 A termelési és szolgáltatási folyamatok szervezése 161 Talaj-előkészítés 161 Trágyázás 162 Vetés, palántázás 166 Növényvédelem 177 Öntözés 182 Betakarítás 192 Forgalmazás 201 Tárolás 204 A termesztés jövedelmezősége 209 A hajtatott zöldség termesztésének szervezése 219 Hajtatóberendezések és üzemnagyság 219 Hasznosítási rendszerek 221 Gazdaságosság, jövedelmezőség 222 A magtermelés szervezése és gazdaságossága 227 A zöldségmagtermelés helyzete 227 A zöldségmagtermelés szervezése 231 A zöldségmagtermelés jövedelemviszonyai 232 Irodalomjegyzék 235
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 990 Ft

A termék megvásárlásával

299 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1979
Oldalak száma:236
Súly300 gr
ISBN2310005909566
ÁrukódSL#2111366626
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 990 Ft

A termék megvásárlásával

299 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal