Élelmiszeripar

szaktudás kiadó ház rt.  | 2000  | cérnafűzött, keménytáblás  |  220 oldal

Libri Antikvárium
A könyvet az élelmiszeripar iránt érdeklődő olvasóknak és vállalkozóknak ajánljuk. A kiadvány az élelmiszer-feldolgozás, élelmiszer-tartósítás alkalmazott eljárásainak ismertetése után az egyes szakágazatokat mutatja be és utal a minőségi termékelőállítás fontosságára. A könnyebb megértést segíti a fejezetek végén a fogalomtár, valamint a szemléletes illusztrációk és táblázatok egész sora. Az ismeretek világosan megfogalmazottak, közérthetők és gyakorlatiasak. A felsorolt irodalmi források a további ismeretszerzéshez is segítséget adnak, és lehetővé teszik az érdeklődők számára a gyors és pontos tájékozódást. TARTALOM Bevezetés 11 Köszönetnyilvánítás 13 I. Az élelmiszeripar főbb jellemzői, szerkezete és ágazati kapcsolatai 15 Az élelmiszeripar helyzete 15 A belföldi élelmiszer-fogyasztás tendenciái 19 Élelmiszerexport és versenyképesség 21 Fogalomtár 24 Kulcsszavak 24 Ellenőrző kérdések 24 Az élelmiszertörvény célja: az élelmiszer-feldolgozás feltételei 25 Az élelmiszer-feldolgozás szükségessége 25 A törvény általános és értelmező rendelkezései 25 Általános rendelkezések 25 Értelmező rendelkezések 36 A törvény főbb fejezetei 28 Az EU élelmiszertörvényének általános irányelvei 29 Fogalomtár 31 Kulcsszavak 31 Ellenőrző kérdések 31 Élelmiszer-feldolgozás és -tartósítás 32 Az élelmiszerek romlása 32 Élelmiszer-tartósítási eljárások 34 A fizikai tartósítási eljárások 35 A fizikai-kémiai eljárások 38 A tartósítás kémiai módszerei 39 A tartósítás biológia módszerei 40 Az élelmiszer-feldolgozás főbb műveletei, az alkalmazott eljárások 41 Élelmiszerrel érintkezésbe kerülő berendezések, eszközök felületére vonatkozó előírások 41 Folyadékok, gázok áramlásán alapuló műveletek 41 Szállítás 42 Ülepítés, centrifugálás, szűrés, keverés, préselés, passzírozás 42 Szilárd, szemcsés anyagok kezelése 45 Aprítás, szitálás, osztályozás 45 Közegáramoltatás, fuidizálás 46 Hőkezelés 47 Hőcserélés, sterilezés, pasztőrözés, bepárlás, sütés, pörkölés 48 Hőelvonás 49 Anyagátadási műveletek 49 Szárítás 49 Extrakció 50 Ioncsere 52 Az élelmiszer-ipari technológia 52 Húsfeldolgozás technológiája 52 A hús összetétele 57 A vágás folyamatelemei 59 Húskészítmények gyártástechnológiája 59 Minőségszabályozás a húsiparban 62 A baromfi-feldolgozás technológiája 63 Zöldség- és gyümölcsfeldolgozás 71 A zöldség- és gyümölcstermesztés lehetőségei 72 Követelmények a nyersanyagokkal szemben 74 A feldolgozás módjai 84 A növényolajipar 84 A növényolaj-előállítás és margaringyártás lehetőségei 86 Az olajgyártás nyersanyagai 86 A feldolgozás módjai Cukor- és édesipar 91 A cukoripar helyzete 91 A cukorgyártás technológiája 92 Az édesipar 94 Tejtermékek gyártása 98 A tejipar helyzete 98 A nyersanyagok kezelése 100 Tejátvétel 102 Fogyasztói tej előállítása 102 Tejszínkészítmények 103 A vajgyártás technológiája 104 Joghurt, kefir előállítása 106 Étkezésitúró-, sajtgyártás 108 Gabonafeldolgozás, sütőipar és tésztagyártás 114 Gabonafeldolgozás és sütőipar helyzete 114 Gabonafeldolgozás 116 Sütőipari feldolgozás technológiája 120 Tésztagyártás 124 Takarmánygyártás 126 A takarmányipar helyzete 128 A keveréktakarmány-gyártás követelményei 130 Az előállítás technológiái 132 A szőlőfeldolgozás és borászat technológiája 133 A fehérborkészítés technológiája 135 A vörösbor, siller- és rozéborok készítésének technológiája 140 Csemegeborok és pezsgőborok 141 A borok kezelése 142 A borok forgalmazása 144 Szesz- és söripar 147 A szeszipar és a söripar helyzete 147 Szeszgyártás 147 Élesztőgyártás 148 Pálinkafőzés 149 Sörgyártás 151 Dohányipar 155 A dohányipar helyzete 155 Fermentálás 155 Szivar- és pipadohánygyártás 156 Cigerettagyártás 156 Szabályozás 157 Az információs rendszer és a minőség összefüggése 160 Az információs rendszer feladatai 160 A minőségbiztosítás szükségessége és lényege 162 A minőségügyi alapfogalmak 163 A minőségbiztosítás helyzete 166 A szabványosítás és a szabvány 168 Élelmiszerek csomagolása, forgalmazása 174 Az Ét. rendelkezései a szállítás, tárolás, feltételiről 174 A tárolás általános elvei 175 Az Ét. rendelkezés az élelmiszerek csomagolásáról 175 A csomagolás főbb fajtái, technológiái 176 Csomagolásra használható anyagok 177 Egyes termékcsoportok célszerű csomagolása 178 A fogyasztó megtévesztésének kizárása és a tájékoztatás 180 Élelmiszerek forgalmazása 183 Értékesítési lehetőségek 185 Élelmiszerek szállítása, kereskedelme 186 Mellékletek 191 Irodalomjegyzék 213 Tárgymutató 216
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 990 Ft

A termék megvásárlásával

99 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó szaktudás kiadó ház rt.
Kiadás éve2000
Oldalak száma:220
Súly200 gr
ISBN2399965270381
ÁrukódSL#2110295885
Kötéscérnafűzött, keménytáblás

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 990 Ft

A termék megvásárlásával

99 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

LID - Együtt olvasunkLID - Együtt olvasunk