Étkezünk és vétkezünk

melinda kft.  | 2009  | puhatáblás, ragasztókötött  |  368 oldal

Libri Antikvárium
FÜLSZÖVEG Az "Étkezünk és vétkezünk" - a kiadó szándéka szerint - egy sorozat első eleme. Szakkiadóként olyan könyvek kiadását is fontosnak tartjuk, amelyek a szakemberek mellett a laikus olvasó számára is felvilágosítást, információt nyújt az egészségét közvetlenül és közvetve érintő legfontosabb kérdésekről. A sorozat első kötete a helyes táplálkozást megalapozó ismeretekre, információkra koncentrál. Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már összefoglalni. Ez hol jól, hol rosszul sikerült. A hozzáférhető irodalom hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad. A szakirodalom is sokszor megosztott egyes kérdésekben. Nem vitatható ugyanakkor, hogy mindenki szeretne egészségesen élni. Ennek meghatározó része a táplálkozás. A szakemberek több évtizedes tapasztalata szerint azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerül. Mindenki nem lehet képzett szakember. A helyes táplálkozás a hosszan fenntartható egészség egyik előfeltétele. A megfelelő ételek fogyasztása sok mindent meghatároz. Ha egészségtudatosan táplálkozunk, akkor az az életminőségünkben is megmutatkozik. A testsúly legtöbbször nem is annyira a fizikai adatok alapján, inkább személyes elvárásaink miatt tűnik hol kevesebbnek, hol többnek. Mindenki szeretné testsúlyát megőrizni, sőt sokszor csökkenteni. Sajnos ez nem is olyan egyszerű. Az ideális testsúly az egészség miatt fontos, és nem feltétlen jelent ideális alakot is. A kutatások szerint az ideális testsúlyúak tovább élnek. A táplálkozásnak fontos szerepe van a betegségek megelőzésében és kezelésében. Ehhez kíván támpontokat, információkat adni a könyv. Az olvasás és a leírtak hasznosítása váljon minden olvasó egészségére. Szerkesztő Vissza TARTALOM Bevezető 3 Előszó 8 Az elzsírosodó társadalom 9 Mohó sapiens 11 Őseink egészséges táplálkozása 14 Testsúlykontroll 15 A kevés alvás is hizlal 15 A hízás a fogyókúrával kezdődik 17 Tények és tévhitek a táplálkozásban 19 Az energia-háztartás napszaki ritmusa 20 Az egészséges táplálkozás 21 A táplálkozásban az ízek foglyai vagyunk 23 Mindennapi kalóriáink 24 Mennyi kalóriát igényel az emberi szervezet? 25 A napi energiaszükséglet kiszámítása 25 A fogyókúra előtti értékek és célok meghatározása 27 A súlyfelesleg mértékének meghatározása 28 A testtömegindex és az egészségügyi kockázat 28 Egyéb módszerek 29 Az elhízás szakaszai 29 Energiát adó tápanyagok 31 Energiát adó tápanyagok: zsírok, szénhidrátok és fehérjék 32 Zsírok 32 Szénhidrátok 38 Fehérjék 40 A fogyás élettana 43 Anyagcsere a fogyókúra alatt 43 A zsírégetés 44 A kalória-egyensúly 50 Súlyhinta - a jojó-hatás 53 Eszünk és mégis élünk - diétás elvek 54 Szervezetünk raktározó rendszere 54 Mérlegen a valóság - Hizlaló tévhitek 55 A glikémiás index - A diéták alapja, vagy mégsem? 60 Miért fontos ez? 61 Glikémiás indexet befolyásoló tényezők 64 Glikémiás index és glikémiás terhelés 65 A glikémiás index fonákja 69 A helytelen és helyes táplálkozás 72 Diéták és problémák 72 A kórosan egészséges diéta, vagy ortorexia 73 Hibás táplálkozási ajánlások 74 Mérsékelt zsírtartalmú diéták 74 Koleszterincsökkentő diéták 76 Alacsony szénhidráttartalmú diéták 80 Magas szénhidráttartalmú diéták 94 Elválasztó diéták 98 Alacsony kalóriájú diéták 103 Nyerskoszt diétás mozgalom 107 Vegetáriánus irányzatok 107 Szemivegetáriánus étrend 111 Ájurvédikus étrend 111 Vércsoport-diéta 112 Makrobiotika 114 Diéták kockázatai és mellékhatások 115 Egészséges élelmiszerek 117 Alapvető élelmiszerek 117 Rizs 117 Burgonya 118 Kenyér 121 Tészta 124 Tejtermékek 126 Zöldségek 143 Paradicsom 146 Paprika 150 Padlizsán 156 Vöröshagyma 157 Sárgarépa 159 Káposzta 161 Uborka 163 Spenót 164 Cékla 166 Zöldborsó 167 Zöldbab 170 Tök 171 Fokhagyma 173 Karalábé 175 Gomba 177 Savanyúságok 180 A savanyú káposzta 181 Gyümölcsök 182 Alma 186 Kajszibarack 189 Őszibarack 191 Meggy 193 Földieper 195 Görögdinnye 197 Szilva 200 Szőlő 202 Éltető magok 204 Mogyoró 204 Édes mandula 205 Dió 207 Pisztácia és napraforgómag 209 Fűszerek 211 Curry 211 Mustár 212 Babér 214 Bazsalikom 215 Borsikafű (csombor) 216 Borsmenta 216 Citromfű 217 Fodormenta 217 Izsóp 217 Kakukkfű 218 Kapor 219 Lestyán 220 Levendula 220 Majoránna 221 Rozmaring 222 Tárkony 222 Étolajok, salátaolajok 223 Olívaolaj 223 Napraforgóolaj 227 Repceolaj 228 Szójaolaj 228 Tökmagolaj 229 Rostok és az egészség 230 A rost nem rest dolgozni az egészségünkért 230 Élvezeti cikkek 234 Csokoládé 234 Fagylalt 238 Kávé 239 Amire az étkezésnél figyelni kell 245 A zsírfogyasztásról 245 A zsírok és a betegségek kapcsolata 246 Koleszterindús táplálékok 249 Tojás 254 Szalonna 256 Húsok szerepe az étkezésben 258 Mézes élet 261 Méhtermékek 264 Ásványi anyagok 265 Cink 267 Szelén 270 Foszfor 272 Kalcium 273 Kálium 274 Magnézium 274 Nátrium 275 Flour 275 Jód 276 Króm 277 Mangán 277 Vas 277 Vitaminok 278 A vitaminok ajánlott mennyisége 278 Egy vitaminmentő gép - jó hír a mikrohullámú sütők használatához 280 Lutein 280 Ételek, amelyek károsan befolyásolhatják szervezetünket 282 Margarinok és zsírok a gyorséttermekben 282 Szívbarát-e a margarin? 284 A tojás után a vajat is rehabilitálnunk kell 288 A transzszírok szívbetegséget okoznak 289 Szója 290 A remények alkonya - a szója és a valóság 293 Tej - valóban élet, erő, egészség? 296 A tej, a kálcium és a csontritkulás köszönőviszonyban sincs egymással 299 A tej és a hormonok 300 A tej más szemszögből 303 Az élet sója 304 A sóellenes őrület porrá omlik 305 Cukor - a keserű valóság 308 Az édesített élet 310 Az ételek cukortartalma 312 A cukor és a mesterséges édesítőszerek egészségkárosító hatásai 314 Fluor - a fogas kérés 317 Az ízgyártók aranykora 318 Az élelmiszerek manipulálása 320 Vegyszerek az élelmiszerekben 332 Káros élelmiszer-adalékok: az E-számok 332 Mikrosütőben melegíthető készételek és az elhízás 336 Étkezési, főzési tanácsok 338 Hogyan olvassunk az étlapból? 338 Ételreceptek 346 Hogyan állítsuk össze étrendünket napi lehetőségeink szerint? 346 Irodalom 358 Tartalomjegyzék 361
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 590 Ft

A termék megvásárlásával

159 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó melinda kft.
Kiadás éve2009
Oldalak száma:368
Súly379 gr
ISBN0609001807047
ÁrukódSL#2106050733
Kötéspuhatáblás, ragasztókötött

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 590 Ft

A termék megvásárlásával

159 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Pörgős PéntekPörgős Péntek