Illem, etikett, protokoll

közgazdasági és jogi könyvkiadó  | 1993  | papír / puha kötés  |  250 oldal

Libri Antikvárium
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. TARTALOM Kíméletlen előszó 11 Viselkedni kell? 15 Jog, erkölcs, illem 16 Az illemszabályok fejlődése 19 A protokoll 21 Az etikett 22 Az etika 22 Az illem 23 Tanuljunk viselkedni! 24 Hogyan tanultak viselkedni elődeink? 24 A gentleman 27 Igény a viselkedéskultúrára világszerte 28 Igény itthon is! 29 A köszönés 31 Köszönés szóban 31 A tegező köszönés 31 A köszönés formalitásai 34 A fejbiccentés és a kalapemelés 35 A könnyű meghajlás 35 A felállás 36 A kézfogás 36 Az ölelés és a csók 37 A kézcsók 38 Idegennek köszönni 39 A bemutatkozás 40 Be kell mutatkozni 40 Marcsi vagyok 41 Nem kell bemutatkozni 42 Akiknek nem kell bemutatkozniuk 42 Különleges esetek 43 A bemutatás 44 Társaságban 44 Hivatalos tárgyalások 44 A megszólítás 47 Kis magyar megszólítástörténet 48 Maga - Ön - Te 49 A megszólítás formái ma 50 Más nyelveken való megszólítás 54 A keresztnéven való megszólítás 56 Protokolláris megszólítási formák 56 A társalgás 58 A viselkedés nyilvánosság előtt 63 Tökmag és társai 63 A rágógumi 63 Szép bajszod van! 64 Vásárlás 65 Női udvariasság 65 Egy férfi és egy nő 66 A hölgyet a jobbomon vezetem 66 Étteremben 67 A make-up make-upja 69 Fizetni nem szégyen... 69 ...de hogyan fizessünk? 69 Színházban, moziban, koncerten 71 Ruhatárban 71 A sorok között 72 Az előreengedés 72 A lépcső 73 A járművek lépcsője 73 Az ülőhely átadása 73 A távolsági közlekedési eszközök illemszabályai 74 A repülőgépen 74 Vonaton 75 Távolsági autóbuszjáratokon 75 Folyami hajókon 75 Tengeri hajókon 76 Mennyi csomagom van! 76 Otthon is a nyilvánosság előtt! 77 Viselkedés és környezetvédelem? 77 Apró kellemetlenségek 79 Ásítás 79 Tüsszentés 79 Köhögés 80 Bocsánatkérés 81 Lazítás 83 Jólápoltság 85 A testi ápoltság 85 A haj 87 A kopaszság 88 A paróka 88 A bajusz 89 A szakáll 89 Az arc kikészítése 90 A parfüm, a dezodor 91 A köröm 91 A fogak ápoltsága 91 Öltözködés, öltözet 92 A ruházat ápoltsága 92 A divattörténetből csipegetve 93 Az elegancia 93 Hivatali öltözet, utcai viselet, munkaruha, szabadidőruha 95 Mindennapi ruhadarabjaink 96 A kalap 96 A gallér 97 A nyakkendő 97 A fehérnemű 98 A zokni 98 A harisnya 98 A zsebkendő 98 A kesztyű 99 A cipő 99 A kabát 100 A szemüveg 100 Az ékszer 100 A férfiöltözet 101 A női ölözet 101 A felsőruházat kiválasztása 101 A hivatali öltözet 103 Az alkalmi öltözet 103 Informális öltözet 104 A félünnepélyes és ünnepélyes öltözet 104 A frakk 105 A szmoking 106 Speciális alkalmi ruhák 106 Tudományos, kulturális intézményeknél 106 Ipari üzemekben 106 Mezőgazdasági létesítményekben 107 Sportrendezvényen 107 Horgászat és vadászat 107 Néhány apróság... 107 A dohányzás 108 Tilos a dohányzás 109 Nem illik dohányozni! 109 A kínálás 109 A tűzadás 109 A hamu leverése 110 A füst 110 A szivar és a pipa 110 A hamutartó 111 Állófogadáson 111 Asztalnál 111 A pontosság 112 A napszakok különbsége 112 A pontosság fogalmai 113 Percnyi pontosság 114 A megengedett késés 114 Rövid időszakon belüli időpont 115 Meghatározott időpontok között való megjelenés 115 Telefonhasználat 116 Ki vagy? 116 A telefonhasználat alapszabályai 118 A telefonhívás időpontjai 119 Névjegy és névjegyhasználat 120 A névjegy formája és anyaga 120 Fénykép a névjegyen 121 A női névjegy 121 A hivatalos és a magánnévjegy 121 A közös névjegy 123 A névjegy személyes átadása 123 A névjegy leadása 123 A névjegyküldés 124 A küldött névjegyen alkalmazott jelzések 124 A névjegyküldésnél ügyelni kell! 125 Egyéb szabályok 126 A névjegyküldés fontosabb esetei 125 Egyéb szabályok 126 A névjegyküldés fontosabb esetei 126 A leadott névjegyek száma 126 Ajándék, ajándékozás 128 A családon belüli ajándékozás 128 A hivatalos ajándékozás 129 A figyelmességi ajándék 130 A lekötelező ajándék 130 Az ajándék kiválasztása 131 Az ajándékozás formalitásai 132 A jó ajándék 132 Az ajándékozás alkalmai 133 Az ajándék árjelzése 134 A borravaló 135 A borravaló szokásos alkalmai 135 A borravaló mértéke 136 Nem adunk borravalót 137 Adunk borravalót 137 Változó szokások 137 A virág 138 Asztaldíszként 138 Szobadíszként 138 Teremdíszként 139 Érkezéskor és elutazáskor 139 Vágott vagy cserepes? 139 Otthoni látogatáskor 140 Egyéb különleges alkalmak 140 A virágok összeállítása 141 A virág személyes átadása 142 Nemzetek és virágok 142 Kitüntetések 143 A rangsorolás 146 Egészen hivatalos megfogalmazás 147 A legnevezetesebb rendezési kísérletek 148 A mindennapi hivatalos rangsorolás 150 Az országgyűlésben 152 A pártapparátusok 152 A nemesi méltóságok 153 Az egyházi rangok és méltóságok 155 A nők rangsorolása 155 A gyerekek rangsorolása 156 A rendezvény helyszíne 156 Delegációk rangsorolása 156 A vegyes rangsorolás 157 A tolmács rangsorolása 158 Egyéb szabályok és szokások 158 Az ülésrend 159 Az asztal formája 159 A különleges asztalokról 160 Ültetés tárgyalásnál 161 A téglalap alakú asztal 161 A négyzet alakú asztal 162 A patkó (U) alakú asztal 162 A fésű alakú asztal 163 A kör alakú asztal 163 Ültetéses étkezés 163 Munkaétkezés 163 Díszétkezés 163 Téglalap alakú asztalnál 134 Patkó alakú asztalnál 167 Fésű alakú asztalnál 168 Kör alakú asztalnál 169 Ültetési rend étteremben kis asztalnál 171 Ültetési rend gépkocsiban 173 Ültetési rend egyéb különleges alkalmakon 175 Színházban 175 Elnökségben 176 Egyéb különleges rangsorolási kérdések 177 Meghívás, meghívók 178 A meghívó 179 A meghívó formája 183 A meghívó anyaga 183 A meghívó kitöltése 183 A meghívó elküldése 184 A külföldi szokások 184 Néhány példa 185 Vendéglátás - az illemtantól a protokollig 194 A társasági összejövetelek formái 194 Álló alkalmak 195 A fogadás 195 A parti 197 A partik közös jellemzője 202 Az álló alkalmak ritka esetei 202 Az ültetéses alkalmak 204 A tárgyalóasztalnál 204 A munkaebéd 204 A díszétkezés 205 A villásreggeli 206 A "brunch" 206 Az üzleti ebéd 207 A társalgóasztalnál 207 Az otthoni vendéglátás 208 A lakás körülményei 208 Protokoll otthon 209 Egyéb társasági összejövetelek 211 A borkóstoló 211 A vadászat 213 Az üzemlátogatás 213 A sajtótájékoztató 215 Az interjú 216 Meghívás 217 Technikai feltételek 217 A sajtókonferencia levezetése 217 Kiállítás szervezése és megnyitás 218 Étkezési kultúra 220 Egy kis étkezéstörténet 221 Gasztronómiai alapismeretek 222 Az ételek sorrendje 223 Az italkínálat 223 A borfajták 224 Az italok hűtése 225 Az ital felszolgálásának néhány alapszabálya 225 Étkezési szokások 225 A leülés 226 Testtartás étkezés közben 226 A szalvéta 226 A tányérok 227 A poharak 227 Az evőeszközök használata 227 Az evőeszközök legfontosabb fajtái 229 Mit hogyan együnk? 231 Italfogyasztás 237 Koccintás 237 A pohár fajtái 238 Az italtöltés 239 Terítés 241 Kínálás, felszolgálás 242 A tukmálás 243 Ültetési segédeszközök 244 Pohárköszöntő 245 A játék megfejtése 248 Utószó helyett 249 Irodalom 250
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 190 Ft

A termék megvásárlásával

119 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó közgazdasági és jogi könyvkiadó
Kiadás éve1993
Oldalak száma:250
Súly200 gr
ISBN2399988339546
ÁrukódSL#2111564785
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 190 Ft

A termék megvásárlásával

119 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Pörgős PéntekPörgős Péntek