Szőlészet, borászat a kiskertben

kheirón '97 kft.  | 1998  | papír / puha kötés  |  160 oldal

Libri Antikvárium
Könyvünk azoknak a már gyakorló kertészkedőknek szól, akik kedvtelésből, valamint elsősorban családjuk ellátásra termesztenek szőlőt kiskertjükben, házikertjükben, illetve készítenek bort, vagy esetleg még ezután szeretnének megpróbálkozni bor- és csemegeszőlő telepítésével, házi bor előállításával. A szőlőtermesztés és borászkodás olyan, az év minden időszakára szóló változatos munkát, kellemes elfoglaltságot jelent, amely mindig "meghozza gyümölcsét". Könyvünk segítséget nyújt a szőlőfajták megválasztásához és telepítéséhez, ismerteti a szőlőművelés módjait és munkálatait. Hasznos tanácsokkal szolgál a szüreti előkészületekhez és a borkészítés teendőihez. Részletesen leírja a must- és borkezelés műveleteit, a borhibákat és -betegségeket, valamint tájékoztatást ad a borbírálat folyamatáról. Végül a borkultúra rangjához méltóan megismertet a "borfogyasztás etikájával". Reméljük, könyvünket haszonnal forgatják majd mind a gyakorló, mind a kezdő kertészkedők, borászkodók. Kívánjuk, leljék minél nagyobb örömüket a szőlészetben-borászatban, és sikerélményükben osztozva, az elkészült borral - gondolatban - mi is koccintunk Önökkel. Egészségükre! TARTALOM Bevezetés 5 Szőlészet 7 Gondolatok telepítés előtt 7 A szőlő környezeti igénye 7 A szőlő helye a kiskerben 9 Milyen fajtákat telepítsnk? 10 Engedélyezett bor- és csemegőszőlő-fajták 11 Fehérborszőlő-fajták 11 Vörösborszőlő-fajták 21 Csemegeszőlő-fajták 24 Szőlőalanyok 30 Talaj-előkészítés és telepítés 32 Tereprendezés, talajjavítás 32 Alaptrágyázás, talajerő-utánpótlás 34 Támrendszerek a kiskertben 36 Ültetés 40 A szőlő metszése, művelési módok 41 Metszésmódok 41 A tőkeforma 43 A tőkeformák csoportosítása termesztési cél és mód szerint 44 Hagyományos tőkeformák 44 Intenzív tőkeformák 46 Lugasok kialakítása 48 A termő szőlő metszése, évközi talajmunkák, zöldmunkák 52 Metszés 52 Évközi talajmunkák 54 Zöldmunkák 54 A szőlő szaporítása 57 Növényvédelmi tanácsok 61 Általános tudnivalók 61 A szőlő leggyakoribb betegségei, kártevői 63 A szőlő növényvédelmek főbb fázisai 66 Növényvédelmi szerek a szőlőben 66 Vegyszeres gyomirtás 68 A szüret 70 Étkezési és csemegőszőlők szürete 70 A szőlő tárolása 70 A borszőlő szüretének időpontja 71 A szőlőfürtök, bogyók egészségi állapota 74 Borászat 77 A borfogyasztásról 77 A bor mint táplálék 77 A bor gyógyító hatása 78 A bor mértéktelen fogyasztásának hatása 78 A bor az étkezésben 78 A must és a bor összetétele 80 A must összetétele 80 A bor összetétele 81 A bor készítése 87 Tárolóhelyek, edények, eszközök, anyagok 87 A szőlőfeldolgozás fontosabb szabályai 92 Fehérborok készítése 93 A must erjedését befolyásoló tényezők és gyakorlati teendők 102 Vörösborok készítése 104 Minőségi követelmények 108 Alapvető borkezelési eljárások 111 Töltögetés 111 Fejtés 112 Kénezés 113 Derítés 115 Szűrés 117 Házasítás 118 A savtartalom szabályozása 120 Alkoholtartalom növelése (avinálás) 122 Cukortartalom szabályozása 122 Szín- és ízjavítás 123 Borhibák és borbetegségek 125 Borhibák 125 bőrbetegségek 127 Borbírálat 129 A bor és a vendéglátás 135 Függelék 141 Felhasznált és ajánlott irodalom 155 Tartalom 157
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 490 Ft

A termék megvásárlásával

149 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
újszerű, szép állapotban
Kiadó kheirón '97 kft.
Kiadás éve1998
Oldalak száma:160
Súly200 gr
ISBN2399956116216
ÁrukódSL#2111245071
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 490 Ft

A termék megvásárlásával

149 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal