Szőlőfajta-ismeret és -használat

mezőgazdasági kiadó  | 1989  | keménytábla, védőborító  |  508 oldal

Libri Antikvárium
TARTALOM Előszó 11 A szőlőfajta-ismeret alapjai A szőlőfajok származása 15 A szőlőfélék megjelenésétől a ligeti szőlő kialakulásáig 15 A szőlő földrajzi fajtacsoportjainak kialakulása 17 A Vitis silveristől a Vitis viniferáig 18 A szőlőfajok elterjedése 20 A szőlő növényrendszertani besorolása 22 A Vitaceae Lindley család 22 A Vitis (Tournef) L. nemzetség 23 A Muscadinia Planch, alnemzetség 23 Az Euvitis Planch, alnemzetség 24 Az észak-amerikai fajok 26 A kelet-ázsiai fajok 28 Az európai-nyugat-ázsiai fajok 29 Az Euvitis alnemzetségébe tartozó fajok rendszertani besorolása 30 A Vitis vinifera L. fajták rendszerezése 31 Származás szerinti rendszerezések 31 Az első próbálkozások 31 Androsovszky "szőlőfajai" 31 Marton "törzsei" 33 Negrul "prolesei" 33 Németh fajtarendszere 36 A Vitis vinifera fajták természetes rendszerbe sorolásának gyakorlati jelentősége 41 A hazánkban jelenleg termesztett szőlőfajták változatcsoportok szerinti besorolása 43 Morfológiai bélyegekre alapozott rendszerezések 44 A fajták ampelometriai mérőszámok szerinti csoportosítás 45 Számkulcsos rendszerezés 48 Érés szerinti csoportosítás 48 A termés felhasználása szerinti csoportosítás 49 A termesztett szőlőfajták újabb szempontok szerinti csoportosítás 50 Populációt alkotó fajták, alap- és klónfajták 50 Őshonos és honosított fajták 51 Intra- és interspecifikus fajták 52 Helyi és világfajták 53 Szőlőfajta-gyűjtemények 54 A szőlőfajták azonosításának módszerei 55 A szőlőfajták leírására alkalmas bélyegek 57 Néhány észrevétel a leírás módszertanához 57 A fajtaleírás sémája 59 A tőke 59 A vesszők és a rügyek 60 A vitorlán és a leveleken található szőrképletek 61 A vitorla 63 A levél 63 A hajtás egyéb jellemzői (szártag, kacs, virág) 66 A fürt 68 A bogyó és a mag 69 A szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 71 A bor- és csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 72 A tenyészidő hossza és a beérés ideje 72 Egyéb fenológiai jellemzők 74 A növekedés és terméshozás sajátosságai és kapcsolatuk 76 A termőképesség 78 A termés minősége 79 Környezeti igény 83 Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség 83 Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenálló képesség 86 A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, ill. a fajták ezekre való alkalmassága 87 A termelésbiztonság 89 A fajták szaporíthatósága 90 A fajták borászati technológiai sajátosságai 90 A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők 91 Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 92 A vesszőt termelő anyatelepeken 92 Az oltványkészítés és a gyökereztetés során 93 A termőszőlőkben 93 A szőlőfajták értékeléséhez létesített fajtakísérleti ültetvények 98 A Gyöngyös-Domoszlói Állami Gazdaságban létesített tőkeművelésmód- és fajtakísérleti ültetvények 99 A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem jogelődje Kísérleti Üzemének szigetcsépei telepén létesített tőkeművelésmód- és fajtakísérleti ültetvények 100 A szőlőfajták termesztési értékének meghatározásához végzett adatgyűjtések 101 Az adatgyűjtések módszere 101 A fajtaértékeléssel kapcsolatos adatok feldolgozása, értékelése és hasznosítása 104 Az időjárás legfőbb jellemzői a szőlőfajták értékelésekor 105 Az időjárási adatok gyűjtésének jelentősége 105 A meteorológiai adatok feldolgozásának módszere 106 A feldolgozott adatok táblázatokba foglalása 106 Az évjáratok jellemzése, és minősítése 109 A fajták részletes ismertetése A fajták leírásra kiválasztása és ismertetésének sorrendje 115 A bor- és csemegeszőlő-fajták áttekintése 116 Fehérborszőlő-fajták 116 A fehérborszőlő-fajták áttekintése 119 Államilag minősített fajták 119 Fő árufajták 119 Választékbővítő fajták 170 Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek 191 Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek 191 Nyilvántartott kísérletre ajánlott fajtajelöltek 196 Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták 218 A fehérborszőlő-fajták elterjedtsége (telepített területe 1961-1985 között) az üzemi ültetvényeken 232 A fehérborszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői 234 A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők 241 Vörösborszőlő-fajták 257 A vörösborszőlő-fajták áttekintése 257 Államilag minősített fajták 258 Fő árufajták 258 Választékbővítő fajták 271 Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek 282 Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek 282 Nyilvántarott kísérletre ajánlott fajták és fajtajelöltek 283 Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták 290 A vörösborszőlő-fajták elterjedtsége (telepített terület 1961-1985 között) az üzemi ültetvényekben 292 A vörösborszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői 293 A vörösborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők 293 Csemegeszőlő-fajták 301 A csemegeszőlő-fajták áttekintése 301 Államilag minősített fajták 302 Fő árufajták 302 Választékbővítő fajták 312 Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek 332 Szaporításra ideiglenesen engedélyezett fajták és fajtajelöltek 332 Magnélküli nagybogyójú 332 Nyilvántarott kísérletre ajánlott fajták és fajtajelöltek 333 Üzemi telepítésre nem engedélyezett, ismert és elterjedt fajták 339 A csemegeszőlő-fajták elterjedsége (telepített terület 1961-1985 között) az üzemi ültetvényekben 350 A csemegeszőlő-fajták és -fajtajelöltek fürtjeinek és bogyóinak jellemzői 350 A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó fontosabb jellemzők 350 A bor és a csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány újabb adatsor 360 Az ültetvényállag szőlőfajták szerinti alakulása 361 A fajták olthatósága és szaporíthatósága 363 A fajták fagykárosodása és termésregeneráló képessége 363 A keresztezéses nemesítéssel előállított, szelektált, és a honosított fajtákkal kapcsolatos információk 367 Újabb külföldi ill. honosítás alatt álló bor- és csemegeszőlő-fajták 377 Ausztria 377 Bulgária 377 Csehszlovákia 378 Franciaország 378 Jugoszlávai 379 Német Szövetségi Köztársaság 380 Románia 380 Szovjetunió 382 Régi direkttermő, régi és új rezisztens szőlőfajták 384 Régi direkttermő fajták 387 Régi termőhibridek 389 Új rezisztens fajták 392 Alanyfajták 393 Az alanyfajták áttekintése 394 Államilag minősített és szaporításra ideiglenesen engedélyezett alanyfajták 396 Egyéb, hazánkban ismert alanyfajták 400 Fajtahasználat Rendeleti előírások 405 A fajtaválasztékot szabályozó rendeletek, a szőlőfajták termőhelyi besorolása 405 A szőlőfajták termőhelyi besorolásával kapcsolatos észrevételek 412 A telepítésre engedélyezett szőlőfajták kategóriái 414 A fajtaminősítés- fenntartás és -szaporítás rendszere 416 A fajtaminősítésből 1970-1985 között törölt fajták és fajtajelöltek névsora 418 A szaporításra engedélyezett szőlő- és gyümölcsfajták jegyzékében 1987/88-ban bekövetkezett változások 421 A szőlőfajták megválasztását meghatározó tényezők 421 Az ökológiai feltételek 422 A termelőerők és a termelési viszonyok (üzemmértékek) 424 A termelési cél 426 A piaci igények, fogyasztási szokások 426 Fajtapolitika, rendeleti kötöttségek 427 A fajtaválaszték történeti fejlődése 427 A magyarországi fejlődés korszakai 427 A filoxéravész előtt 428 A filoxéravésztől (1875) a nagyüzemi termesztés kezdetéig (1950-ig) 431 A nagyüzemi termesztés kezdetétől napjainkig 435 A fajták területének változása 441 A fajtaválaszték történeti fejlődése a külföldi szőlőtermesztő országokban 446 Az intenzív fajták, az intenzív termesztésre alkalmas fajták fogalomköre 449 A fajtaváltás és a fajtaválaszték bővítésének tendenciái 450 Magyarországon 450 A korai és a középérésű fajták előtérbe kerülése 451 A termelésbiztonság növelésének szükségessége 452 A minőségi termelés fokozása 457 A fajtaválasztást szolgáló ültetvéyek területi megoszlása 457 A külföldi szőlőtermesztő országokban 459 A fajták üzemen belüli megválasztása 463 Fehérborszőlő-fajták 463 Vörösborszőlő-fajták 466 Csemegeborszőlő-fajták 467 A fajták megválasztása a kistermelésben és a házikertben 468 A szőlőfajták termesztésének gazdaságossága 470 A szőlőfajta szerepe a borok minőségét alakító tényezők sorában 474 A termőhely 475 Az adott év időjárásával jellemezhető évjárathatás 476 A szőlőfajta 478 A termesztéstechnológia 479 A szüreti idő 481 A szőlőfeldolgozási és borkészítési eljárások 482 A beérési fokot alakító tényezők sorrendisége 483 A szőlőfajták és a borok elnevezése közötti kapcsolatok 484 Magyarországon 484 A külföldi szőlőtermesztő országokban 486 A fajtaértékelés és -használat feladatai 489 Felhasznált irodalom 491 Az ismertetett szőlőfajták és társneveik névmutatója 503
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 190 Ft

A termék megvásárlásával

219 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - sérült borító
Kiadó mezőgazdasági kiadó
Kiadás éve1989
Oldalak száma:508
Súly699 gr
ISBN2399955127640
ÁrukódSL#2111081203
Kötéskeménytábla, védőborító

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 190 Ft

A termék megvásárlásával

219 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

KönyvtörvényKönyvtörvény