Takarmányozás

mezőgazdasági könyvkiadó váll.  | 1977  | műbőr  |  546 oldal

Libri Antikvárium
TARTALOM ÁLTALÁNOS TAKARMÁNYOZÁSI ISMERETEK Testösszetétel, takarmányösszetétel Az állati test összetétele 19 A takarmányok összetétele 21 Víz- és szárazanyag-tartalom 21 Nitrogénmentes szerves anyagok 24 Nitrogéntartalmú szerves anyagok 34 Szerves hatóanyagok 46 Ásványi anyagok 62 A táplálóanyagok sorsa a szervezetben Emésztés, felszívódás, hasznosulás 71 Emésztés 71 Felszívódás (kihasználás) 72 Hasznosulás (transzformáció) 72 A kihasználás mértékének megállapítása 72 A kihasználási kísérlet hagyományos módja 72 Kihasználási kísérlet indikátor módszerrel 75 Laboratóriumi emészthetőségi vizsgálatok 75 Látszólagos és valóságos emészthetőség 75 A táplálóanyagok kihasználását befolyásoló tényezők 76 A takarmány étrendi hatása 79 A nitrogénmentes kivonható anyagok és nyersrost sorsa a szervezetben 81 A zsírok sorsa a szervezetben 83 A takarmány zsírdúsítása 84 A fehérjék és az NPN-anyagok sorsa a szervezetben 85 A fehérjék pótlása karbamiddal és más NPN-anyagokkal 89 A nitrogénforgalom vizsgálata 91 A szénforgalom vizsgálata 92 Respirációs vizsgálatok; respirációs kvóciens (RQ) 93 Az energiaforgalom vizsgálata 96 A takarmány bruttóenergia-tartalma 97 A táplálóanyagok specifikus élettani haszonértéke 97 Az ásványianyag-forgalom és szabályozása 101 Az ásványi anyagok élettani szerepe 101 A gazdasági állatok ásványianyag-szükséglete 102 A sav-bázis egyensúly és zavarai; acidózis és alkalózis 104 A takarmány Ca:P aránya 106 Az ásványianyag-ellátottság ellenőrzése szőrindikátor módszerrel 107 Vízforgalom és vízszükséglet 108 Itatás 109 A takarmány táplálóértéke. Takarmányvizsgálat A takarmány táplálóértéke 111 Összes emészthető táplálóanyag 111 Zsírtermelő képesség 112 Keményítőérték 112 Skandináv takarmányegység (árpaegység) 114 Bruttóenergia-tartalom (BE) 114 Nettóenergia-tartalom (NE) 115 Naturális takarmányegységek 117 Keményítőérték-arány, táparány, fehérjekoncentráció 118 Takarmánytáblázat 119 A takarmány minőségének megítélése 119 Mintavétel 120 Hatósági mintavétel, minőségi kifogásolás 120 Érzékszervi (makroszkópos) minősítés 120 Kémiai minősítés 121 Mikrobiológiai minősítés 121 Takarmányozási eredetű egészségártalmak 122 A takarmány pénzértéke 124 A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete, takarmányértékesítés Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete 127 Keményítőérték-szüksléglet 128 Fehérjeszükséglet 129 Szárazanyag-szükséglet 130 Ballasztigény 132 Ásványianyag-szükséglet 133 A szaporodás táplálóanyag-szükséglete 134 Az ivarsejttermelés táplálóanyag-szükséglete 134 A vemhes állat táplálóanyag-szükséglete. Előkészítő etetés 135 A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete 136 Keményítőérték-szükséglet 137 Fehérjeszükséglet 138 Ásványianyag-szükséglet 139 A tejtermelés mértéke 139 A növekedés táplálóanyag-szükséglete 140 Ásványianyag-szükséglet 141 A hizlalás táplálóanyag-szükséglete 142 A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete 143 A munka táplálóanyag-szükséglete 144 Éhség, étvágy, étkesség, takarmányfogyasztás 147 Takarmányértékesítés 149 Daraérték, darapercent 149 Kukoricaérték 150 Keményítőérték-hasznosulás 150 Fajlagos takarmányfelhasználás 150 Fajlagos takarmányköltség 150 Energiaértékesítés 151 Fehérjeértékesítés 153 TAKARMÁNYISMERET Zöldtakarmányok Szántóföldi zöldtakarmányok 159 Fűféle zöldtakarmányok 159 Pillangós virágú zöldtakarmányok 162 Leveles zöldtakarmányok 167 Zöldtakarmány-keverékek 170 Egyéb zöldtakarmányok 172 A gyep mint zöldtakarmányforrás 173 Természetes gyeplegelők (ősgyep) 173 Mesterséges (vetett) legelők 175 Alkalmi (esetleges) legelők 176 A gyepnövényzet botanikai összetétele és táplálóértéke 177 Az egyes gazdasági állatfajok legelői 179 Legelőhasználat 181 Legeltetési módok és eljárások 186 Legelőkombinát 190 Szálas takarmányok Szénák és őrleményeik 193 Fűféle szénák 194 Pillangósszénák 195 Keverékszénák 195 Egyéb szénák 196 Szénalisztek, zöldnövénylisztek 196 Cséplési melléktermékek 199 Szalmák 200 Törekek, pelyvák, terméshéjak 201 Szalmapellet, szalmapogácsa 202 Lédús takarmányok Gyökér- és gumós takarmányok 203 Silózott takarmányok (szilázsok) 205 A szilázs minősítése 206 A szilázsetetés befolyása az állat szervezetére és termelésére 208 A szilázsok kedveltsége és napi adagja 209 Szemes takarmányok Gabonamagvak 211 Hüvelyes magvak 215 Olajmagvak 216 Egyéb magvak 218 Ipari melléktermékek Malomipari takarmányok 219 Olajipari takarmányok 221 Az olajmagvak és az olajipari darák hőkezelése 222 Az olajpogácsák és az extrahált olajmagdarák 222 Cukoripari melléktermékek 226 Szeszgyári melléktermékek 228 Sörgyári melléktermékek 229 Keményítőipari melléktermékek 230 Konzervgyári melléktermékek 230 Állati eredetű takarmányok Tejfeldolgozási melléktermékek 233 Húsipari melléktermékek 234 Hal és halfeldolgozási melléktermékek 235 Egyéb állati eredetű takarmányok 236 Gyári keveréktakarmányok Tápok, koncentrátumok, premixek 238 Különleges tápok és koncentrátumok 238 Morzsázás, szemcsézés 239 A gyári keveréktakarmányok etetésének előnyei 240 Ipari keveréktakarmány-gyártásunk helyzete 240 Mezőgazdasági takarmánykeverő üzemek 241 Egyéb takarmányok Takarmányélesztő, biomassza 243 Micélium 244 Levélfehérje-koncentrátum, VEPEX 244 Algaszuszpenzió, algapaszta, algaliszt 245 Élelmiszer-hulladék, konyhahulladék 246 Ürülékliszt, mélyalomliszt, anafág 247 Fa-, papír- és cellulózipari hulladékok 248 Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények Fehérjekészítő vegyületek és készítmények 249 Zsírkiegészítő készítmények 250 Ásványi takarmánykiegészítők 250 Vitaminkiegészítő készítmények 251 Antibiotikumos és gyógyszeres kiegészítők 251 Aroma- és ízesítőanyagok 252 Egyéb kiegészítő készítmények 252 Ajánlható kiegészítő anyagok állatfajonként 254 TAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA, TÁROLÁSA, ELŐKÉSZÍTÉSE Silózás A szénhidrátban gazdag lédús takarmányok tejsavas erjesztése 260 Az erjedés sikerét befolyásoló tényezők 263 Az erjedés dinamikája 267 Silózási veszteségek 269 Tejsavas erjesztésre alkalmas takarmányok 270 Szenázskészítés 272 Fehérjében gazdag zöldtakarmányok tejsavas erjesztése szénhidrátdúsítással 275 Fehérjében gazdag zöldtakarmányok kémiai tartósítása 276 Szemes takarmányok kémiai tartósítása 282 Állati eredetű takarmányok kémiai tartósítása 283 Silótípusok 283 Silófedési módok 291 Szénaszárítás Természetes szénaszárítási eljárások 296 Renden szárítás 296 Állványos szárítás 297 Mesterséges szénaszárítási eljárások 299 Hideglevegős szellőztetéses szénaszárítás 299 Előmelegített-levegős szénaszárítás 303 Bálázott széna szárítása 303 Szecskázott széna szárítása, szénatorony 305 Forrólevegős zöldnövényliszt-készítés 308 A szemes takarmány eltartása A szemes takarmányok szárítása 311 A szemes takarmányok tárolása 314 A szemes takarmányok tisztítása és osztályozása 319 A csöves kukorica eltartása 320 Egyéb takarmányok eltartása Gyökér- és gumós takarmányok eltartása 323 Lédús melléktermékek eltartása 324 Szálas takarmányok eltartása 325 Dercés és granulált abrakfélék eltartása 326 A takarmány előkészítése etetésre Darálás 329 Szeletelés 330 Pépesítés 330 Szecskázás 330 Nedvesítés 330 Áztatás, kivonatkészítés 331 Pácolás 331 Füllesztés 332 Főzés, párolás 332 Pörkölés 332 Pelyhesítés, puffasztás 332 Csíráztatás 333 Élesztősítés 333 Szalmafeltárás 333 A GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA A szarvasmarha takarmányozása A szarvasmarha életfenntartó szükséglete 337 A fejőstehenek takarmányozása 338 Alaptakarmány 338 A tejelő pótabrak összeállítása 339 Egyedi etetés - csoportos etetés 340 A tehenek nyári takarmányozása 340 A tehenek monodiétás takarmányozása 342 A tehenek takarmányozása a laktáció egyes szakaszaiban 344 A tehenek és üszők előkészítő etetése 345 A tenyészbikák takarmányozása 347 Itatásos borjúnevelés 348 Az itatásos borjúnevelés eredeti, klasszikus módszere 349 Itatásos borjúnevelés tej- és tejzsírpótló tápszerek felhasználásával 349 Takarmányozási technológiák a borjúnevelőben 352 A választott borjak és a növendék marhák takarmányozása 354 A hízómarhák takarmányozása 356 Borjúhizlalás 356 Fiatal növendék marhák hizlalása 358 Idős selejtmarhák feljavítása 367 Takarmányozási technológiák a szarvasmarhatartásban 368 A takarmány felhasználásának technológiája 371 Itatás 373 A juh takarmányozása A juh életfenntartó szükséglete és takarmányai 375 A kifejlett anyajuhok takarmányozása 376 A vemhes anyajuhok takarmányozása 377 A szoptató és a fejős anyajuhok takarmányozása 377 A tenyészkosok takarmányozása 378 A szopós bárányok takarmányozása 378 Itatásos báránynevelés 380 A választott bárányok és a toklyók takarmányozása 381 A juhok hizlalása 382 Tejesbárány-hizlalás 383 Hagyományos (éves) pecsenyebárány-hizlalás 383 Expressz pecsenyebárány-hizlalás 383 A kifejlett ürük hizlalása 385 Az idős selejtjuhok feljavítása 385 Tömegtakarmány-kiosztási technológiák a juhtartásban 387 Itatás 388 A sertés takarmányozása A sertés táplálóanyag-ellátásának főbb irányelvei 389 Az üres kocák takarmányozása 390 A vemhes kocák takarmányozása 391 A szoptató kocák takarmányozása 394 A szopós malacok takarmányozása 395 Mesterséges malacnevelés 397 A választott malacok és a tenyészsüldők takarmányozása 401 A tenyészkanok takarmányozása 404 A hízósertések takarmányozása 404 Az idős selejtállatok feljavítása 408 Takarmányozási technológiák a sertéstartásban 309 Mobil nedvesdara-kiosztó rendszerek 409 Stabil nedvesdara-kiosztó rendszerek 412 Mobil szárazdara-kiosztó rendszerek 412 Stabil szárazdara-kiosztó rendszerek 413 Itatás 416 A ló takarmányozása A ló táplálkozási sajátosságai 417 Az igáslovak takarmányozása 418 A vemhes kancák takarmányozása 419 A szoptató kancák takarmányozása 420 A szopós csikók takarmányozása 420 A választott és az évjárati csikók takarmányozása 420 A tenyészmének takarmányozása 422 A szopós csikók hizlalása 423 Takarmányozási technológiák a lótartásban 424 Itatás 424 A baromfi takarmányozása A baromfi emésztőrendszerének anatómiai sajátosságai 427 Faji eltérések a baromfi táplálkozásában 428 A baromfi életfenntartó szükséglete 429 A tojók takarmányozása 431 A baromfi takarmányozása a nevelés időszakában 433 A fiatal (0-12 hetes) baromfi takarmányozása 433 A növendék (3-6 hónapos) baromfi takarmányozása 434 A hízóbaromfi takarmányozása 436 Takarmányozási technológiák a baromfitartásban 438 Itatás 442 Irodalom Függelék Függvények és adatok energiaforgalmi vizsgálatokhoz 449 A fontosabb vitaminok áttekintése 451 A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete 454 A baromfi táplálóanyag-szükséglete 459 Irányszámok a táplálóanyag-szükséglet kiszámítására 473 A gazdasági állatok esszenciálisaminosav-szükséglete 476 Néhány fontosabb takarmány esszenciálisaminosav-tartalma és biológiai értéke 477 A takarmányok nyers összetétele, emészthetősége, hatékonysága 482 Táblázat a takarmányadag összeállításához 501 A hazai (GMV) tápok és koncentrátumok 520 A hazai egységes premixek (Phylaxia) 523 Szakmai rövidítések 524 Tárgymutató 525
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 700 Ft

A termék megvásárlásával

170 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - kopottas
gerince alul kopott
Kiadó mezőgazdasági könyvkiadó váll.
Kiadás éve1977
Oldalak száma:546
Súly699 gr
ISBN0189000958372
ÁrukódSL#2106209541
Kötésműbőr

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 700 Ft

A termék megvásárlásával

170 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

KönyvtörvényKönyvtörvény