Vállalkozásgazdálkodási ismeretek

booklands 2000 kft.  | 2002  | papír / puha kötés  |  414 oldal

Libri Antikvárium
TARTALOM TARTALOM 3 I. A GAZDÁLKODÁS 13 1. A gazdálkodás alapfogalmai 13 1.1A gazdálkodás fogalma 73 1.2 A szükségletek 75 1.3 A szükségletek csoportosítása 14 1.4 A szükségletek kielégítése 75 1.5 A termelési tényezők 76 1.6 A gazdaság szereplői 77 2. A nemzetgazdaság fogalma, ágai 19 2.1 A nemzetgazdaság fogalma 19 2.2 A nemzetgazdaság ágazati szerkezete 19 3. A társadalmi újratemelés 21 4. A nemzetgazdasági mutatók 22 4.1 Nemzeti vagyon 22 4.2 A nemzetgazdasági teljesítmény alapkategóriái 23 5. A nemzetgazdaság fő folyamatai 25 5.7 Gazdasági egyensúly és egyensúlytalanság 25 5.2 A gazdasági növekedés 26 5.3 A munkanélküliség 27 5.4 Az infláció 28 II. PIACOK 30 1. A piac területei 30 1.1 A piac fogalma 30 1.2 A piacszegmentáció 31 1.3 A kereslet nyolc állapota 36 2. Fogyasztói piac 38 2.1 A fogyasztó magatartását befolyásoló tényezők 38 2.2 A fogyasztói piac kérdései 43 3. A fogyasztói vásárlás folyamata 43 3.1 Vásárlási folyamat jellemzői 43 3.2 A probléma felismerése 44 3.3 Információgyűjtés 44 3.4 Az alternatívák értékelése 45 3.5 Vásárlási döntés 46 3.6 A vásárlást követő értékelés 47 4. Szervezetek beszerzési magatartása 48 5. Viszonteladói piac 49 5.1 A viszonteladói piac résztvevői 51 5.2 Nagykereskedők 52 5.3 Kiskereskedők 53 5.4 Az áruházak 55 5.5 A katalógusházak (csomagküldő szolgálatok) 54 5.6 Az üzletláncok 54 5.7 A diszkontházak 55 5.8 A viszonteladó vállalatpolitikai céljai 55 5.9 Az áruválaszték 56 5.10 A viszonteladói piac résztvevőinek vásárlási magatartása 58 6. Termelői (ipari felhasználói) piac 59 7. A közületi (az állami) vásárlások piaca 61 8. Szolgáltatások piaca 62 8.1 A szolgáltatások jellege és osztályozása 62 8.2 A szolgáltatások jellemzői, hatásuk a marketingprogramokra 63 9. a piaci résztvevők kapcsolatrendszerei 64 9.1 Az értékesítési rendszer 64 9.2 A piac résztvevőinek vertikális kapcsolatrendszere: az értékesítési út 66 9.3 A piaci konkurenciaviszonyok 68 III. TERMELÉS, SZOLGÁLTATÁS 71 1. a termelés és a szolgáltatás típusai 71 1.1 A termelés 71 1.2 A szolgáltatások 72 2. a termelési stratégia 74 2.1 Célkitűzések és kritériumok 74 2.2 Termékek és technológiák 75 2.3 Termelő berendezések 76 2.4 A termelési (szolgáltatási) folyamat irányítása és szervezése 78 2.5 Aminőség 79 3. Termeléstervezés és végrehajtás 80 3.1 Az integrált termeléstervezés 80 3.2. A szükséglettervezési rendszer 82 4. a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere 83 5. a kereskedelem tevékenysége 90 6. a vendéglátás és a szálláshely szolgáltatás 91 6.1 A vendéglátás feladatai 92 6.2 A vendéglátás jelentősége a nemzetgazdaságon belül 92 IV. A VÁLLALKOZÁSOK LÉTREHOZÁSA, FAJTÁI 93 1. a gazdasági társaságok közös szabályai 93 2. Alapítás 94 2.1 Társasági szerződés, alapító okirat; alapszabály 94 2.2 A gazdasági társaság alapításának cégbírósági bejegyzése 96 2.3 A cégbejegyzési eljárás fontosabb általános szabályai 96 2.4 A cégbejegyzéshez, illetve a cégjegyzék adatainak igazolásához szükséges mellékletek 98 2.5 A cégjegyzék 100 3. a gazdasági társaság legfőbb szerve 102 4. a gazdasági társaság ügyvezetése 103 5. cégjegyzés 105 6. a társaság ellenőrzése 106 6.1 Felügyelő bizottság 106 6.2 Könyvvizsgáló 107 7. A közkereseti társaság 109 8. A betéti társaság 110 8.1 A társaság alapítása 111 8.2 A társaság belső jogviszonyai 111 8.3 A betéti társaság külső jogviszonyai 112 8.4 A betéti társaság megszűnése 112 9. közös vállalat 112 9.1 A közös vállalat alapítása 113 9.2 Csatlakozás, kilépés 113 10. A korlátolt felelősségű társaság 114 10.1 A társaságalapítása 114 10.2 A korlátolt felelősségű társaság szervezete 116 10.3 Az egyszemélyes társaság 120 10.4 A korlátolt felelősségű társaság megszűnése 120 11. részvénytársaság 121 77.7 A részvénytársaság alapítása 122 11.2 A részvénytársaság szervezete 126 11.3 Az egyszemélyes részvénytársaság 128 11.4 A részvénytársaság megszűnésének speciális szabályai 129 12. Egyéni vállalkozás ismeretei 129 12.1 Az egyéni vállalkozás 129 12.2 Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása 130 12.3 Egyéni vállalkozás egyéb működési szabályai ; 132 12.4 A vállalkozói tevékenység gyakorlásának megszűnése 733 V. VÁLLALATI STRATÉGIA ÉS TERVEZÉS 135 1. A stratégia fogalma 135 2. A stratégia jellemzői 135 3. A vállalati stratégia tartalma 135 3.1 A stratégia szintjei 136 3.2 Jövőkép (Vision) 136 3.3 A vállalat missziója 137 4. A stratégiai célok 138 4.1 Legfőbb stratégiai célok 138 4.2 Környezeti és társadalmi felelősség 139 5. Stratégiai és taktikai tervezés összefüggései 139 5.1 A tervezés célja, tartalma és módszerei 139 5.2 A tervek fajtái és tervezési távlatuk 140 5.3 Vállalati célok és tervcélok kapcsolata 141 5.4 A tervezés információbázisa 141 6. Stratégiai tervezés 142 6.1 Fogalma, célja 142 6.2 Jellemzői 142 6.3 A stratégiai tervezés folyamata 143 6.4 A stratégiai tervezés szintjei 143 6.5 A stratégiai tervezés fázisai VL A TÁRGYI ESZKÖZÖK ÉS AZ INNOVÁCIÓ 146 1. az innováció lényege és szerepe a vállalkozásnál 146 2. a tárgyi eszközök 146 2.1 A tárgyi eszközök értékcsökkenési leírása 147 2.2 Az üzemfenntartás szerepe 148 3. a beruházások szerepe a vállalkozásnál 150 3.1 A beruházási tevékenység értelmezése 151 3.2 A beruházás folyamata 155 3.3 A beruházási döntések gazdaságossági számítása 156 3.4 A beruházások gazdaságosságának vizsgálata 157 | VII. A VÁLLALKOZÁS GAZDÁLKODÁSÁT MEGHATÁROZÓ GAZDASÁGI SZABÁLYOZÁS 161 1. általános forgalmi adó 161 1.1 Az általános forgalmi adó alanya, tárgya 161 1.2 Az általános forgalmi adó alapja és mértéke 162 1.3 Számlaadás 163 1.4 Adómentesség 164 2. jövedéki adó 166 3. jövedelemhez kapcsolt adók 167 3.1 A magánszemélyek jövedelmadója 167 3.2 Társasági adó 173 3.3 Osztalékadó 180 4. Helyi adók 181 4.1 Építményadó 182 4.2 Telekadó 183 4.3 Kommunális adó 183 4.3 Idegenforgalmi adó 184 4.4 Helyi iparűzési adó 186 4.5 A gépjárműadó 186 4.6 Az adó többszörösének tilalma 187 5. Munkaadói és munkavállalói járulék 187 5.1 A munkaadói járulék alapja, mértéke 187 5.2 A munkavállalói járulék alapja, mértéke 187 5.3 Szakképzési hozzájárulás 188 VIII. VÁLLALKOZÁSOK PÉNZÜGYEI, GAZDÁLKODÁSA 189 1. A gazdálkodási folyamatok finanszírozása, forrásai 189 1.1 A vállalkozás tevékenységének célja 189 1.2 A vállalkozás vagyona 189 1.3 A tőke fogalma, formái annak forrásai szerint 191 1.4 A fedezet foka 193 1.5 A pénzügyi tőkeáttétel 193 1.6 Sajáttőke-arány 194 1.7 Kamatfedezetségi mutató 195 1.8 Forgási sebesség 795 1.9 Finanszírozási formák 7pj 2. Hitelügyletek 197 2.1 Hitelnyújtás és kölcsön 797 2.2 Adósnyilvántartás 198 2.3 Hitelkamat 198 2.4 Fizetési biztosítékok 799 2.5 A hitelezési folyamat fő állomásai 201 2.6 A kockázatok felméréséhez felhasználható információk 202 2.7 A hitelkérelem elemzésének hangsúlyos területei 203 2.8 A hitel előterjesztés követelményei 203 2.9 A hiteldöntés szintjei 204 3. vállalkozások pénzügyi kapcsolatai 205 3.1 Az állammal, állami szervekkel való kapcsolatok 205 3.2 A bankrendszerrel pénzintézetekkel lévő kapcsolatok 205 3.3 A szállítókkal és vevőkkel kialakított kapcsolatok 206 4. Likviditási mutatók 206 4.1 A likviditási mutatók szerepe 207 4.2 A tartozások (kötelezettségek) likviditás fokozatai 209 4.3 Az eszközök likviditás fokozatai 210 4.4 A dinamikus likviditási mérleg szerepe 210 4.5 A túlzott likviditás mérséklésére alkalmas intézkedések 211 4.6Az alanyi és tárgyi likviditás összefüggései 211 4.7 A tőkeszerkezet és a saját tőkére jutó hozam összefüggése 212 4.8 Tőkeszerkezet és a kockázat alakulásának összefüggése 213 IX. EMBERI ERŐFORRÁS- ÉS MUNKABÉR GAZDÁLKODÁS 214 1. a munkaszerződés 214 7.7. A munkaviszony elhatárolása munkavégzésre irányuló más jogviszonyoktól 214 1.2 A munkaszerződés főbb sajátosságai 215 2. A munkaviszony 216 2.1 A munkaviszony alanyai 216 2.2 A munkaviszony létesítése 216 2.3 A munkaszerződés módosítása 216 2.4 A munkaviszony megszűnése 217 2.5 A munkaviszony megszüntetése 217 2.6 A munkaviszony jogellenes megszüntetése 220 3. A munkavégzés szabályai 221 4. A munkaidő és a pihenőidő 223 4.1 A teljes munkaidő 223 4.2 A rendkívüli munkavégzés 224 4.3 A pihenőidő 224 4.4 Rendes szabadság 224 4.5 Betegszabadság fizetés nélküli szabadság 225 5. A munka díjazása 226 5.1 A munkabér 226 5.2 A költségek megtérítése 227 6. Munkakör kialakítása 228 7. létszámszervezés és emberi erőforrás-tervezés 229 8. személyügyi információs rendszer 230 9. Munkaerő-ellátás 231 9.1 A munkaerő - toborzás 232 9.2 A jelentkezés és a kiválasztás234 9.3 Beléptetési programok, orientáció 238 10. Vezető fejlesztés 239 10.1 Karriertervezés- utódlási terv 240 10.2 Az utánpótlási terv 240 Utánpótlási terv 241 Munkakör 241 11. Ösztönzésmenedzsment 241 11.1 Ösztönzési formák 242 X. A SZÁMVITEL ÉS A SZÁMVITELI SZABÁLYOZÁS 245 1. a számvitel 245 2. a számviteli szabályozás 245 3. számviteli politika 246 4. számviteli alapelvek 247 5. a beszámoló 248 5.1 A beszámoló formái 249 5.2 A beszámoló részei 6. A mérleg 251 6.1 A mérlegformái 257 6.2 Az éves beszámoló mérlege 252 7. az eredménykimutatás 256 8. a társasági adó és a mérleg szerinti eredmény megállapítása 262 9. kiegészítő melléklet 264 10. üzleti jelentés 265 11. a vállalkozás vagyona 265 11.1 A vállalkozás vagyonának csoportosítása 266 11.2 Eszközök (aktívák) 267 11.3 Források (passzívák) 272 12. A leltár 274 13. A könyvvezetési kötelezettség 275 14. A számviteli bizonylatok 276 14.1 A bizonylatok csoportosítása 277 14.2 A bizonylatok tartalmi és formai kellékei 278 14.3 A bizonylati elv; bizonylati fegyelem 278 14.4 Javítások a bizonylatokon 279 XI. VÁLLALATI BELSŐ ELLENŐRZÉS 280 1. Az ellenőrzés legfontosabb alapfogalmai, elvei, fajtái 280 2. ellenőrzési alapfogalmak 280 2.1 Az ellenőrzés célja 280 2.2 Az ellenőrzés tárgya 281 2.3 Az ellenőrzési rendszer 281 2.4 Az ellenőrzés módszere 281 3. az ellenőrzés általános jellemzői 282 3.1 Az ellenőrzés alapelvei 282 3.2 Az ellenőrzés működési alapelvei 283 4. az ellenőrzés csoportosítása 284 4.1 Az ellenőrzés önállósulási foka 284 4.2 Az ellenőrzés követelménye 285 4.3 Az ellenőrzés terjedelme 285 4.5 Megbízás ellenőrzésre 286 4.6 Az ellenőrzés gyakorisága 287 4.7 A vizsgálat köre 287 4.8 A vizsgálat módszere 288 4.9 A vizsgált szakmai tartalom 288 4.10 Az ellenőrzést végző személyek 288 5. Belső ellenőrzés 289 5.1 A vezető ellenőrzés fogalma, tartalma, módszerei 291 5.2 A tevékenységek folyamatába épített ellenőrzés 294 5.3 A függetlenített belső ellenőrzés célja, feladatai 296 5.4 A belső ellenőrzési rendszer és a controlling 298 6. a könyvvizsgálói ellenőrzés 298 6.1 A választott könyvvizsgáló tevékenysége 299 6.2 Az eseti megbízások 301 XIL A VÁLLALKOZÁS ÜZLETI TERVE 302 1. az üzleti terv fogalma 302 2. az üzleti terv készítésének célja 302 3. az üzleti terv fajtái 303 4. az üzleti terv funkciója 303 5. az üzleti terv tartalma és szerkezete 304 6. az üzleti terv készítésének menete 304 6.1 Az üzleti terv céljának meghatározása 304 6.2 Az üzleti terv tartalmának meghatározása 304 6.3 Adatgyűjtés az üzleti tervhez 305 6.4 Az üzleti terv vázlatának elkészítése 306 6.5 Az üzleti terv elkészítése és írásba foglalása 306 7. AZ üzleti terv felépítése 306 8. az üzleti terv tartalma 307 8.1 A vállalkozás adatai 308 8.2 A vállalkozás története 308 9. A vállalkozás leírása 309 9.1 A helyiségek 309 9.2 A gépek és felszerelések 309 9.3 A személyi állomány 310 9.4 A goodwill 311 10. összefoglalás 311 11. A bevezetés, a vállalkozás bemutatása 311 12. az iparág bemutatása, elemzése 312 12.1A vállalat tágabb környezetének elemzése 312 12.2 A szektor piaci helyzetének általános bemutatása 312 12.3 A cég piaci pozíciói 31 3 12.4 Fejlődési, átalakulási lehetőségek mérlegelése 314 12.5 A termék vagy szolgáltatás ismertetése, piaci pozíciójának elemzése 314 12.6 A termék piaci pozícióinak elemzése 314 12.7 Marketingstratégia 316 13. működési terv 321 13.1 A gyártási folyamat leírása 321 13.2 Az információ-áramlás, mint a gyártási folyamat segítője 321 14. szervezeti és menedzsment terv 322 15. Kockázati tényezők, kockázatbecslés 323 16. A megvalósítás ütemezése 323 17. Mellékletek 324 Néhány alapszabály és jó tanács az üzleti terv készítőinek 324 XIIL PÉNZÜGYI TERVEZÉS 325 1. a pénzügyi tervek általános jellemzői 325 2. hosszú és rövid távú pénzügyi tervek 327 2.1 Hosszú távú pénzügyi tervek 327 2.2 Rövid távú pénzügyi tervek 328 3. A pénzügyi helyzet bemutatása 329 3.1 Alapfogalmak, 329 3.2 A tervkészítéshez szükséges legfontosabb mutatók 330 3.3 Hitel megítéléséhez alkalmazható mutatók 331 4. pénzügyi és finanszírozási terv 332 4.1 Fedezeti pont és számítása 333 4.2 Készpénzforgalmi kimutatás (cashflow) 338 4.3 A jövedelemterv 339 4.4 A pénzforgalmi terv 340 5. A mérleg előrejelzése 343 5.1 Eszközök tervezése 345 5.2 Források tervezése 352 5.3 Mérleg hosszú távú előrejelzése 356 6. az eredmény-kimutatás előrejelzése 359 6.1 Hozam tervezése 360 6.2 Ráfordítások tervezése 361 6.3 Eredmény tervezése 363 6.4 Eredmény-kimutatás hosszú távú tervezése 364 7. A pénzeszközök forrásainak és felhasználásának terve 364 8. A forgóeszközök finanszírozásának terve 365 XIV. MARKETINGESZKÖZÖK 367 1. vállalatpolitika 367 1.1 A stratégiai tervezés 367 1.2 Portfolió-elemzések 368 2. Marketingstratégiák 371 2.1 A piaci aktivitás formái 372 2.2 Piacválasztási stratégiák 374 3. marketingmix és általános jellemzői 375 3.1 A marketingmix 375 3.2 A termékéletgörbe 377 3.3 Beszerzési döntések 382 3.4 A vevőszolgálat szerepe a termékstratégiában 385 4. marketingkommunikáció 387 4.1 A marketingkommunikáció folyamata 387 4.2 A kommunikációs mix 389 4.3 A személyes eladás 390 4.4 A reklám 393 4.5 A Public Relations (PR) 395 4.6 Az arculat (Corporate Identity) 396 4.7 A Sales Promotion (eladásösztönzés) 397 4.8 Vásárok és kiállítások 398 4.9 A direktmarketing 400 4.10 Az elektronikus marketingt 400 XV. VÁLSÁGKEZELÉS, A VÁLLALKOZÁS MEGSZÜNTETÉSE 403 1. A vállalkozások megszüntetése 403 1.1 A vállalkozások megszüntetésének lehetőségei 403 1.2 Kötelezettség felelősség 403 1.3 A vállalkozás válsága 404 1.4 Mi vezethet egy cég válságához? 404 2. Csődeljárás 405 3. Felszámolási eljárás 407 3.1 A felszámolási eljárás elindítása 408 3.2 A felszámolás kezdő időpontjának hatásai 408 3.3 Egyezség a felszámolási eljárásban 409 3.4 A felszámoló eljárása 410 3.5 Tartozások kiegyenlítése 411 4. végelszámolás 412 FELHASZNÁLT IRODALOM: 414
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 490 Ft

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó booklands 2000 kft.
Kiadás éve2002
Oldalak száma:414
Súly899 gr
ISBN2399987029790
ÁrukódSL#2111155130
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 490 Ft

A termék megvásárlásával

249 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 4-6 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 4-6 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Paula Hawkins: KéksötétPaula Hawkins: Kéksötét