A KönyvKereső szolgáltatás csak regisztrált ügyfeleink számára elérhető.
Hogy igénybe tudja venni, kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon.
A mai korban, a III. évezred elején, a tudásalapú társadalom kiteljesedésének időszakában nehéz lenne túlbecsülni a sporttudomány és a táplálkozástudomány jelentőségét. Mind a sporttudomány, mind a táplálkozástudomány öles léptekkel fejlődik, ma ezen tudományterületekről, ill. ezen tudományágak bizonyos részterületeiről összehasonlíthatatlanul többet tudunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ezzel összefüggésben nyilvánvaló a sporttudománnyal és táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek törekvése, hogy ezen új ismeretek jussanak el a felhasználóig is, épüljenek bele napi életvitelünkbe, táplálkozási szokásainkba, a sportolók felkészítésében alkalmazott módszerekbe, eljárásokba. Eleget téve ezáltal az edzők, sportvezetők részéről gyakran megfogalmazott kérésnek, ill. elvárásnak, hogy kapjanak a tudomány területéről több támogatást, de olyat, ami közvetlenül felhasználható a gyakorlati edzésmunkában is.
Természetesen a sport és a táplálkozás területén megfigyelhető változások nem függetleníthetők a társadalmi, gazdasági, politikai, ökológiai jellegű változásoktól. Ma az élelmiszer némileg vagy esetleg jelentősen eltér a mondjuk 50 évvel ezelőtt megtermelt és feldolgozott élelmiszertől (pl. eltérő mikroelemösszetétel, az új gyártási technológiákból következőn más fizikai paraméterek, az adalékanyagok, tartósítószerek, vitaminkiegészítés stb. miatt más beltartalmi jellemzők) s a mai sport - létesítményeivel, új, állandóan módosuló versenyszabályaival, a technikai fejlődés (pl. üvegrúd) vívmányaival, a sportfinanszírozás és sportirányítás módosulásával - sem hasonlítható mondjuk az 5 évtizeddel korábbihoz. Sem eredményeiben, sem a rendelkezésre álló feltételrendszerben. S a fejlődés - valószínűsíthetően - nem fog megállni, az informatika, a biotechnológia, a méréstechnika területén bekövetkező további előrelépés minden bizonnyal alapvetően módosítani fogja egész életünket is. Azt az életet, amelyben - lévén az ember fizikai jellegű munkavégző tevékenysége egyre kisebb arányú - a sport, a rendszeres testmozgás és fizikai aktivitás egyre inkább meghatározó jelentőségű lesz.
Az egészségünk megőrzésében a sporton kívül a korszerű táplálkozásnak is jelentős szerepe van. Könyvünk erről szól, arról, hogy hogyan kell táplálkoznia a sportolónak, milyen alapelveket célszerű figyelembe vennie ahhoz, hogy táplálkozása adekvát legyen, s mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy ne a táplálkozás legyen a szűk keresztmetszet az adott szintű sportteljesítmény eléréséhez vezető úton. Nagyon bízunk benne, hogy a könyv valóban hasznos segítséget tud nyújtani a legkülönbözőbb sportágakban tevékenykedő, s más és más teljesítményszintre képes sportolóknak, hiszen arra törekedtünk, hogy konkrét, az edzés és versenyzés során alkalmazható tanácsokat is adjunk. Őszintén reméljük, hogy érdekes és hasznos információkkal szolgálunk a könyvet záró Függelékben is, ahol a játékos kedvű olvasók a sporttáplálkozás témaköréből 100 kérdést is találnak, s ismereteiket ellenőrizhetik a megadott válaszok közül az egyetlen helyes megoldás kiválasztásával.