Ismertető: A magyar konyhaművészet: évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitünő. Az, akinek módjában áll végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden nemzeti elfogultság nélkül hirdeti, hogy legjobban főzni Magyarországon tudnak.
A magyar konyha hírnevének nem ártott a háború, az egész világon ma is Magyarországon sütnek-főznek a legjobban. Egykor nagyobb volt a bőség és híres szakácsaink, nagyszerű háziasszonyaink valósággal dúskálhattak az élelmiszerekben, ma csökkentek az igények, de a szerény háztartások keretében és éppoly ízes, pompás ételremekeket állít elő az egyszerűség konyhaművészete, mint hajdani gazdaságunk esztendőiben. Átmenetileg, az ostrom idején, természetesen szükséget szenvedtünk valamennyien, de a felszabadulás után újra begyújtottak a tűzhelyekbe, a háziasszonyok kezükbe vették a főzőkanalat, az éttermek megnyíltak és a fokozott étvágyhoz - van étel is. Hogy ezek az ételek aztán méltók a magyar konyha régi hírnevéhez is, ez nemcsak a hagyományokhoz való ragaszkodásnak köszönhető, hanem annak az elpusztíthatatlan igényünknek, hogy "nem baj, ha egyszerű, a fő, hogy jó legyen!"- További ismertető. "Belelapozás". - - Tartalom:
Előszó 3
Táplálkozástani alapismeretek, írta Tangi Herald egy. m. tanár 5
Egy felnőtt ember számára ajánlott étrend egy hétre 11
Vitaminszükséglet-táblázat 13
Élelmiszerek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát) és kalóriatartalma 14
Élelmiszerek vitamintartalma 16
A magyar konyháról ínyesmester 18
Általános tudnivalók 19
Rántáskészítés 21
Az előfőzés 21
Az olajos főzés 22
A margarin 22
A tűzdelés 22
A párolás 23
Roston sütés 23
Savanyítás, marinálás 23
A szójaliszt 24
Levesek, általános tudnivalók 24
Levesreceptek 26
Levesbevalók 37
Előételek 41
Hideg előételek 42
Szárnyasokról általános tudnivalók 58
Szárnyasok 60
Húsokról általános tudnivalók 62
Angolos húsok elkészítése 68
Borjúhúsok 70
Marhahúsok 70
Sertéshúsok (malac is) 80
Birka, ürühúsok 101
Lóhús 102
Vadhúsokról és elkészítésükről 102
Vadhúsok 106
Halételekről általános tudnivalók 109
Halak 113
Rák 113
Pástétomok 115
Köretek 119
Mártások 121
Hideg mártások 125
Saláták 125
Főzelékek 129
Húspótlók, feltétek 131
Tojásételek 133
Belsőségek (máj, vese, velő, nyelv, tüdő, borjúmirigy, pacal) 135
Egytálételek 140
A disznótor, hurka-, kolbászkészítés, sonkapácolás 146
Főtt tészták 148
Sós, sajtos tészták 153
Kelt tészták 155
Zsírban sült kelt tészták 159
Meleg tészták 161
A soufflékról 161
Puddingok 161
Rétes, palacsinta 164
Sodók 166
Finom tészták (fánkok, lepények, kalács, beigli, tekercsek, linzer, Rigó Jancsi, vargabéles) 167
Kukoricalisztből, köleskásából és hajdinából készült ételek 176
Torták 180
Tortakrémek és mázak 184
Édes sütemények 187
Parfait-k, fagylaltok 191
Mignonok és szaloncukorkészítés 191
Gyümölcseltevés cukor nélkül, aszalás 194
Zsírszegény világban (tojásrántotta teljesen zsír nélkül) - ínyesmester 196
A francia konyháról - ínyesmester 197
Diétás étrend, írta Tangi Herald egy. m. tanár 197
Kímélő étrend (lázas betegeknek, lábadozóknak) 199
Májdiéta (vérszegénységnél) 201
Gyomorsavtúltengésben szenvedők diétája 201
Gyomorsavhiányban szenvedők diétája 202
Bélhurut-diéta 202
Vesebajosok étrendje 203
Szívbetegek étrendje 204
Basedowkórosak, pajzsmirigytúltengésben szenvedők étrendje 205
Cukorbetegek étrendje 206
A szakácskönyvben szereplő ételek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát), kalória- és vitamintartalma, ára adagonként és 100 kalóriánként és elkészítési ideje táblázatosan 222
Tartalom 224
+ Mutass többet
- Mutass kevesebbet