Hans Späth  |  Otto Thume  |  Johann-Georg Wenzler

Kecsketartás - Gondozás, ápolás - Sajtkészítés - Hústermékek

cser könyvkiadó és ker. kft.  | 2014  | MAGYAR nyelvű  | PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT  |  164 oldal

Részletesen megtudhatunk mindent az egyre kedveltebb kis állatról: a fajta kiválasztása, az állat tartása, húsának és tejének feldolgozása, valamint a sajt készítése.

A tartalomból

A kecsketartás feltételei
Ismerjük meg a kecskék tulajdonságait
Az alkalmas istálló
A megfelelő táplálék
Gazdaságossági megfontolások

A kecsketartás története
Származásuk
A kecske háziasítása
Kecskék a mitológiában és a vallásban
Kecsketartás Németországban
Kecskék a táj gondozásában
Kecsketartás a világon

Kecskefajták Európában
Németországi kecskefajták
Svájci kecskefajták
Francia kecskefajták
Ausztriai kecskefajták
Magyar kecskefajta

Gyakorlati kecsketenyésztés
Jelölési előírások
Állomány-nyilvántartási napló
Kecskék/juhok szállítása
Tenyésztési eljárások
Tenyészkiválasztás
A tenyésztésszervezés rendszere a kecsketenyésztésben
Törzskönyvezett tenyésztés
Kiállítások
A kecskebakok bírálata

A kecske teljesítményei
Szaporaság
Laktációs teljesítmény
A hústermelés értékmérői

Szaporítás és felnevelés
Ivarzás és pároztatás
Vemhesség
Az ellés
A gidák felnevelése
Szarvalt kecskék és szarvatlan állatok
Körömápolás
Bőrápolás

Tartási módok
Istállózótartás
Legelőn tartás
Kecskék más állatokkal együtt

A kecskeistálló
Helyszükséglet és tervezés
Új épület
Meglévő épület átalakítása
Kötetlen tartású istálló és kifutó
Ablakok
Szellőztetés
Etetőrácsok, jászlak, vályúk
Vízellátás
Fejőállás
Ellető- és gidanevelő bokszok
Trágyakihordás és almozás

A takarmány előállítása
Takarmánytermelés
Trágyázás
A széna betakarítása
A takarmány vásárlása

Takarmányozás
Emésztés
A takarmányok és azok elfogyasztott mennyisége
Vízszükséglet
A takarmányok értékelése
A kecskék takarmányszükséglete
A tenyészbak takarmányozása
A tenyészgidák takarmányozása

A kecskék egészségvédelme és betegségeik
A betegség jelei
Elsősegélycsomag az istállóban
Külső élősködők
Belső élősködők (endoparaziták)
Felfúvódás
Brucellózis
CAE vírus okozta megbetegedés (Caprine-Arthritis-Encephalitis)
Hasmenés
Bélfertőzés (enterotoxémia)
Tőgybetegségek
Méhelőesés
Felső légúti megbetegedések, nátha
Varas szájfájás
Liszteriózis
Ellési bénulás (tejláz)
Büdössántaság
Köldök- és ízületi gyulladás
A méhlepény visszatartása
Bendőacidózis
Pasztörellózis
Járványos nyirokcsomó-gyulladás (Caseous lymphadenitis, CLA)
Hüvelyelőesés
Álvemhesség
Önszopás
Vemhességi toxémia (ketózis)
Felfúvódás (a tej emésztésének zavara)
Floppy-kid-szindróma
Gümőkór
Vetélés
Vitaminhiány
Merevgörcs (tetanusz)
Száj- és körömfájás
Az állati tetemek kezelése
Az állatok szállítása

Tejtermelés
Kecsketőgy és tejképződés
Fejés
A tej kezelése

Tej és tejtermékek
A tej összetevői
Savanyított tejtermékek
Kecskevaj
Kecskesajt
Sajtkészítés saját kezűleg
Sajtfajták

Hústermékek
A vágás
A hús feldolgozása
Húsféleségek
Néhány kecskehúsrecept

Az irha értékesítése
A cserzés előkészítése

Irodalomjegyzék
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Eredeti ár: 5 995 Ft
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 5 695 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Kiadó cser könyvkiadó és ker. kft.
Kiadás éve2014
NyelvMAGYAR
Oldalak száma:164
BorítóPUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly320 gr
IllusztrációVÉGIG SZÍNES FOTÓKKAL
FordítóDr. Szüle Dénes
ISBN9789632786292
Árukód2504475 / 1117957

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Eredeti ár: 5 995 Ft
Ingyen szállítás 15 000 Ft felett
Online ár: 5 695 Ft

A termék megvásárlásával

569 pontot szerezhet



Személyes átvétel 2-5 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 2-5 munkanap

15 000 Ft felett ingyenes

Csatári Bence: KóborCsatári Bence: Kóbor