Mit is jelent e cím, könnyű receptek? A kötet válogatásakor elsőrendű szempont volt, hogy az ajánlott ételek úgy egészségileg mint elkészítésének módjában könnyűek legyenek. A könnyű étel könnyű élethez, jó közérzethez vezet, és ha mindezt még könnyedén is valósítjuk meg, eleget teszünk zsúfolt napjaink kívánalmainak. Igyekeztünk úgy összeállítani a jelen válogatást, hogy nagyon sok zöldséges, salátás, zöldfűszeres étel legyen benne, a húsok közül kiemelt helyet kapott a sovány csirke, pulyka, bárány és borjú. Nem hiányozhattak a hal- és vadhúsból készült receptek sem. Megemlítünk néhány főzeléket is, mely kezd kimenni a divatból, pedig nagyon egészséges, könnyű, és gyorsan elkészíthető. Édes falatok közül pár olyan tippet igyekeztünk adni, amelyben a felhasznált alapanyagok vannak jó hatással az egészségre, gabonapelyhes vagy aszalt gyümölcsös, friss gyümölcsös variációk, melyek csillapítják édesség utáni vágyunkat, mégis könnyen emészthetőek. Figyeltünk arra is, hogy az ételek elkészítési módja az egészséges konyhának megfelelő legyen, sok a párolt, grillezett, natúr sütött hús, sok benne a friss idénysaláta, vagy a tartalmasabbak olajos magokkal vannak fellazítva. A nehéz, ereket, gyomrot tönkretevő zsírok, olajok helyett a kitűnő olívaolajat vetettük be, a puffasztó finomított lisztek, gabonák helyett pedig a teljes kiőrlésűeket, a korpásakat, héjasakat, melyek rost-, vitamin- és ásványianyag tartalma nagyobb. Az ételízesítők közül a sómenteseket ajánljuk, hiszen többször is utóízesítünk főzés közben, arról megfeledkezve, hogy már eleve egy-egy leveskocka, adalékanyag kellő mennyiségű sót tartalmaz! Ízesítsünk inkább minél több zöldfűszerrel, széles palettájukról ma már bárki válogathat, hiszen ott vannak kis cserépben az üzletek polcain. Akár mi magunk is dédelgethetjük, nevelhetjük balkonládákban, kiskertekben, így frissen szakítva a legjobb hatásúak. Sok köztük az emésztéskönnyítő, vízhajtó (kapor, petrezselyem zöldje, bazsalikom, rozmaring...), mások a puffadást akadályozzák meg (kömény, babér, zsálya, fokhagyma...). Ugyanígy járjunk el a csírákkal is, élettani hatásuk annyira kedvező, hogy magunk is hozzáfoghatunk a tápanyagokban gazdag, ropogós, friss csemegék előállításához. Akár szendvicsekre, uzsonnakrémekre, levesekre, húsokra szórva is fogyaszthatjuk. Tehát, hogy mitől is könnyű egy étel? Elsősorban a felhasznált alapanyagoktól és az elkészítés módjától, de figyelmünk ki kell terjedjen a minőségtől a mennyiségig! Ne gondoljuk, hogy ez különösebb tudást vagy időt igényel, hiszen mint fentebb is láthattuk, már kevés odafigyeléssel megreformálhatjuk konyhánkat, adózva ezzel az egészség oltárán. Végül néhány szó az edényekről. A mai háziasszony konyhájából nem hiányozhat a jó minőségű teflon bevonatú serpenyő, melyben akár zsiradék nélkül is elkészül az étel. Nem luxus ma már a wok sem, hiszen megfelelő kialakítása miatt a húsok és zöldségek percek alatt ropogósra sülnek, párolódnak benne, megtartva így tápértékűket és frissességüket. Jó szolgálatot tesz a római cserépedény, melyben nagyon kevés folyadék és zsiradék hozzáadásával puhára párolódik az étel, a saját levében, szaftjában, gőzében. Tudni illik, hogy a legegyszerűbb vastag falú vagy aljú lábos, fazék is kiváló az egészséges főzőcskéhez, ha nem nagy lángon lobog benne a leves, főzelék, hanem mértékletes, lassú tűzön, egyenletesen készül. Igényes alapanyagból, jó konyhatechnikával, mértékletes mennyiségben egészséges és könnyű ételek születhetnek, ehhez az életmódrecepthez már csak saját szívünket-lelkünket kell hozzáadni, hogy végképp garantált legyen a siker! Váljék kedves egészségükre! A Szerkesztő
+ Mutass többet
- Mutass kevesebbet