Pásztorételek - bográcsban, nyárson, kemencében

dela könyvkiadó kft.  | 2010  | papír / puha kötés  |  151 oldal

Libri Antikvárium
Ha Szatmár folyók által szabdalt síkságán járunk, rendkívül gazdag táj tárul elénk. A Kárpátok felől érkező folyóvizeknek lelassul a mozgásuk, esésük, lerakják hordalékukat. A párhuzamosan egymás mellett futó Tisza, Túr, Szamos, Kraszna közötti holt terekben számtalan vizenyős, lápos rét, nádas terült el. A folyóhordta dombokon, hordalékkúpokon épültek fel a szatmári Erdőhát kicsiny falvai, melyek két-három kilométerre vannak egymástól. Ezek a favak elkerülték a folyószabályozások előtti évenként ismétlődőd áradásokat. Itt folyt csak rendes földművelés. A többi, egész évben nyirkos, füves területeket legeltetésre használták, s állattartásból, pásztorkodásból tartották fenn magukat a falvak. Ez évszázadokon keresztül egyfajta megélhetést adott az itt élőknek. A jószág az erdőháti ember szemefénye volt. ,,A nép aranya!" - ahogy errefelé mondták. Az állattartók bennük látták vagyonukat, gyarapodásukat, családjuk biztonságát. A mocsaras területeken, vízparti erdőkben nyájakban dagonyázott a mangalica, a viruló legelőkön kiváló szürkemarhát, rackajuhot legeltettek. A lótenyésztés, ménes tartása a bokros, fás, szűk legelők miatt csekély mértékben folyt, inkább az uradalmakra korlátozódott. Az állattartó, legeltető helyekre gyakran nevükből is következtethetünk Kálnási Lajos: ,,A fehérgyarmati járás földrajzi nevei" című munkája ma is élő határneveket tár elénk, amelyek árulkodnak az erdőháti állattartás egykori voltáról Tartalom Pásztorélet, pásztorétek 4 Mértékegységek meghatározása 8 Agglegény pásztor vacsorája 9 Abárolt mangalicatoka 10 Aludttej, tejfel, túró 11 Aranyló húsleves bográcsban 12 Báránybelsőség felvert tojásban 13 Báránycomb fehér zsírban 13 Bárány gulyás 14 Bárány nyárson 15 Báránypaprikás tejfelesen 16 Báránypecsenye 17 Bárányhere-pörkölt vesével, velővel 18 Binder-szegi májashús pirítóssal 19 Birkahúsleves laskatésztával 20 Birka juhászosan 21 Birkapaprikás 22 Birkapörkölt 23 Birkapörkölt a juhászlakodalomban 24 Birkapörkölt zellerrel, petrezselyemmel 25 Birka szeletek nyárson 27 Birkavér hagymával, tojással 28 Bográcsos birkapecsenye 29 Borjúbelsőség-pörkölt 30 Borjúherepörkölt 31 Borjúpaprikás vele főtt krumplival 32 Borsos borjúhere 33 Bőrös malacpörkölt 33 Búboskemencében sült malac 34 Csipegetett leves 35 Csipkedlis báránypörkölt 37 Csókapörkölt 38 Csülökleves 39 Disznópörkölt hosszúlével 40 Duszi 41 Eresztett leves 42 Fogoly nyárson sütve 43 Füstölthúsleves 43 Gidapörkölt 45 Gomba kölessel 46 Gombaleves 47 Gomba nyárson 47 Gomba spórtetőn 48 Gomolya 48 Gulászta 50 Gulyásleves birkafejből 51 Gulyásos birka 52 Gyenge bárányfarok tojással 53 Gyenge báránysavanyó 54 Hagymaleves 56 Hagymás krumpli 57 Halászlé 58 Hal nyárs 59 Haprecsóré 59 Húsvéti szentelt bárány (bárány kemencében) 60 Izsák-tagi lebbencsleves 61 Juhászpecsenye 62 Juhtúrós haluska 63 Kanda 64 Kan ,,töke" fűszeres lisztben 65 Káposztás birka 66 Kásás tészta 67 Kecskecomb nyárson sütve 68 Kecskefasírt 69 Kemencés borjúpecsenye 70 Kemencés kondáspecsenye 71 Kondáskáposzta 72 Köleskása tepertővel 73 Krumplileves füstölt nyúlhússal 74 Krumplileves tésztával 75 Lacipecsenye 76 Lebbencsleves 77 Lebbencsleves tepertővel 78 Lebbencsleves zöldséggel 79 Lucskos káposzta birkaoldalassal 80 Malacgulyás 81 Malachere pörkölt 82 Malac kemencében 83 Malac nyárson 84 Marhagulyás 85 Nádon sült ponty 86 Nyárson sült borjúszeletek 87 Nyárson sült szalonna 88 Nyúlpörkölt 89 Ordával töltött palacsinta 91 Öreglebbencs 91 Öreg pásztor levese 93 Öregtészta 94 Pacalpörkölt 95 Paprikáskrumpli kolbásszal 96 Paradicsomos birka 97 Parázsban főtt málé 98 Parázsban sült tök 98 Paszulyleves habarással 99 Paszulyleves malacaprólékkal 100 Paszulyleves rántva 101 Pászka 102 Pásztorhaluska 102 Pergelt krumplileves 103 Pergeltleves 104 Pirított krumpli karikák spórtetőn 105 Pogácsa spórtetőn 105 Pörkölt birkamájból, krumplival 106 Puliszka bográcsban, juhtúróval 107 Rántott bárányfarok 108 Rántott bárányszeletek 108 Rizsgulyás 109 Sárban főtt tojás 110 Szalmában sült málé 110 Szürkemarhapörkölt 111 Tarhonyaleves 112 Tejes, édes tészta 113 Tejeskávé 113 Tejes lebbencs 114 Tejfeles krumplileves 115 Tejfelsajt 116 Tejleves 116 Töltött bárány 117 Töltöttkáposzta 118 Töltött tormalevél bográcsban 119 Túróleves 121 Túrós krumpli 122 Tüdőleves 123 Ürüpörkölt 123 Vadgalamb tollastul, agyagban 125 Vadkacsa gombával töltve 126 Vadkacsa tejfelesen 127 Vaj 128 Vaj birkatejből 129 Zöldpaszuly habarva 129 Zsendice 131 Ételfőzők, ételmondók, mesélők 132 Szómagyarázat 134 A következő falvakat, földrajzi neveket említi: 144
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 700 Ft

A termék megvásárlásával

170 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó dela könyvkiadó kft.
Kiadás éve2010
Oldalak száma:151
Súly200 gr
ISBN2399976695227
ÁrukódSL#2110988527
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 700 Ft

A termék megvásárlásával

170 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Tesz-vesz aloldalTesz-vesz aloldal