A fűszerekben rejlik a konyha varázsereje.
Étkeinket különlegessé teszik, és ráadásul egészségesek. Az első vadon termő fűszernövények már kora tavasszal, február végén megjelennek a földeken: a régi metélőhagyma erős élénkzöld színével virít a sápadt téli gyepen, a közkedvelt medvehagyma már márciusban ellepi az erdei tisztásokat és erdőszéleket. Ilyenkor kezdhetjük a tavaszi fáradtság elleni vitaminkúrákat. Aki szeret főzni, saját maga is termeszthet fűszernövényeket a kertben, az erkélyen vagy az ablakpárkányon cserepekben vagy ládában.
Ismeretes, hogy mind a vadon termő, mind kertben termesztett fűszernövények igen gazdagok vitaminokban, illóolajokban, ásványi anyagokban és sokféle hatóanyagban, amelyek akár gyógyszerként használhatók vagy gyógyászati termékek alapanyagát adják.
Megszámlálhatatlanul sok fűszernövényt ismerünk. Egyesek közülük napjainkra teljesen feledésbe merültek. Az aromákkal, a hatóanyagok kinyerésével és az energia- és egyéb költségráfordításokkal szemben támasztott mai minőségi követelmények széles köre lényegesen eltér a korábbi idők elvárásaitól. Megéri azonban megismerni a fűszernövényeket még akkor is, ha közülük egyesek nem felelnek meg a mai követelményeknek, vagy csak vegyes fűszerek alkotórészeként hasznosíthatók.
Ebben a könyvben számos vadon termő és kerti fűszernövényt, valamint konyhai felhasználási lehetőségeiket mutatjuk be. A Receptek c. fejezetben számtalan kipróbált receptet ismerhetünk meg, valamint tájékozódhatunk a fűszernövények tartósításának és tárolásának lehetőségeiről. A Fűszerek A-tól Z-ig c. fejezetben pedig közreadjuk nemcsak a fűszernövények megjelenésével, betakarításával és előfordulásával kapcsolatos alapvető ismereteket, hanem bemutatjuk feldolgozásukat, élettani hatásukat és speciális tulajdonságaikat is. A fűszernövények begyűjtésére legalkalmasabbak a tavaszi és nyári hónapok, de a növényházakból, fűszerkertekből és külföldről származó fűszerek a piacról egész évben beszerezhetők. Aki saját háztartásában szárított, fagyasztott, sózással tartósított fűszereket, fűszersókat vagy ecetben, olajban eltett fűszernövényeket bőségesen tart, annak főzés közben mindig kéznél van a megfelelő fűszer.