A KönyvKereső szolgáltatás csak regisztrált ügyfeleink számára elérhető.
Hogy igénybe tudja venni, kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon.
aquila könyvkiadó
| 2005
| kemény kötés
|
70 oldal
Ez a könyv nem a tilalomfákról szól,hanem a választás szabadságáról.Arról,hogy mit-mivel, potosabban a hagyományos,gyakran nehéz hozzávalókat milyen egészségesebb-kímélő tápanyagokkal lehet helyettesíteni. Mert enni jó, nagyon jó! Lajos Mari új sikerkönyvében 99 kímélő étel receptje 33 színes ételfotóval.
Megjegyzés: Színes fotókkal.
ELŐSZÓ
"Írjál már egy jó fogyókúrás szakácskönyvet!" - nyaggat évek óta gömbölyű-jókedvű barátnőm, aki imád enni, remekül süt-főz, újabb és újabb ételeket talál ki családja, barátai, és persze elsősorban a maga gyönyörűségére. Mindent tud a táplálkozási piramisról, a reformkonyháról, figyelemmel kíséri az új irányzatokat, fáradhatatlanul böngészi a gasztronómiai folyóiratokat, rendszeresen nézi, sőt videóra veszi a televíziós főzőműsorokat, egyszóval élvezi, amit csinál. Olykor azonban teljesen váratlanul fejest ugrik valamelyik csalhatatlan, jobbára koplalós-szigorú fogyókúrába, le is ad jó néhány kilót, aztán szép lassan, némi lelkiismeret-furdalással visszatér imádott receptjeihez és persze, korábbi súlyához, viszont újra nevet a szeme - és kezdődik az egész elölről. Ugye, ismerős a képlet? Vagyunk egy páran, akik folyamatosan ugyanezekkel a gondokkal élünk-küszködünk.
Mindennek ellenére vagy talán éppen ezért, nincs szándékomban fogyókúrás szakácskönyvet írni. Értelmetlennek tartom, hogy nem csekély áldozat árán, gyors csodákban reménykedve, főként a "hogyan ne együnk" receptje alapján hirtelen lefogyjunk, majd gyorsan visszahízzunk (gyakran többet, mint amennyitől megszabadultunk).
Olyan szakácskönyv gondolata viszont régóta foglalkoztatott, hogyan lehetne kiegyensúlyozott, egészséges, kímélő étrenddel jobb testi-lelki állapotba hozni magunkat és azokat, akik a mi főztünket eszik - mert értük is felelősséggel tartozunk. Hogyan lehetne az energiabevitelt, azaz a kalóriákat csökkenteni, és lassan, de tartósan lefogyni, ideális súlyunkat elérni anélkül, hogy kedvelt ételeinkről, ízeinkről le kellene mondanunk. Mert enni jó, nagyon jó! Vissza
TARTALOM
Előszó 3
Előételek, saláták
Gazdag tavaszi saláta 4
Tavaszi saláta korallöntettel 4
Sonkakrémes töltött tojás 4
Karalábé-retek-rukola saláta 6
Sonkás-epres gombasaláta 7
Avokádókrém paprikacsónakban 7
Túrós mártogató 7
Kukoricás pulykasaláta 8
Karalábé-sárgarépa-fasírt saláta 8
Paradicsomos spárgasaláta 10
Paradicsomos-hagymás csirkemájsaláta 11
Halkrémmel töltött paradicsom 11
Krumplisalátával töltött paradicsom 11
Uborkás-almás ráksaláta 12
Zöldbabos-paradicsomos babsaláta 12
Zöldbab-újkrumpli saláta 14
Padlzsános szendvics tükörtojással 14
Wokban sült zöldségsaláta 14
Rokfortos cukkinisaláta 15
Téli vitaminsaláta 16
Csirke-grépfrút-brokkoli saláta 16
Mediterrán pórésaláta 16
Joghurtos céklakrémkehely 18
Almás-narancsos céklasaláta 18
Levesek
Zöldborsós sárgarépa-krémleves 19
Reszeltzöldség-leves palacsintacsigával 19
Hideg bogyósgyümölcs-leves 21
Sárgabarack-nektarin krémleves 21
Illatos-hideg paradicsomleves 21
Zöldspárgakrémleves 22
Mexikói kukoricaleves 22
Sonkás nyári bableves 22
Mediterrán káposztaleves sajtgaluskával 24
Fokhagymás padlizsánkrémleves 25
Citromos-zöldésges halleves 25
Gyömbéres pulykaleves 25
Zöldséges-brandys gombaleves 26
Babos sütőtökleves - ausztrál specialitás 26
Kelbimbós zöldégleves sajtos pirítóssal 28
Almás céklakrémleves 29
Tejszínes-tojásos brokkolileves 29
Karfiol-brokkoli krémleves 29
Egytálételek, öretek
Spárga tojásos morzsával 31
Tavaszi zöldségfelfújt 31
Zöldborsókrémmel töltött karalábé 31
Gombás rizzsel töltött karalábé 32
Spenótos-burgonyás omlett 33
Spenót buggyantott tojással 33
Tavaszi vegyes zöldségköret 33
Tejfölben sült újkrumpli 34
Zöldbabcsokor sült paprikával 34
Kukoricás palacsinta zöldségraguval 37
Paradicsom-cukkini gratin 37
Marinált laskagomba-paradicsom 37
"A dervis rózsaágyása" - libanoni specialitás 38
Provence-i töltött paradicsom 38
Mediterrán parasztreggeli 38
Nyár végi illatos zöldségrakottas 39
Rozmaringos tepsis krumpli 41
Töltött padlizsán tükörtojással 41
Grillezett zöldségnyársak 41
Töltött gombafejek zöldséges húsraguval 42
Gombás paprikacsónakok 42
Sárgaréparöszti 42
Rozmaringos sütőtök krumplipürével 43
Sonkás-répás kelkáposztatál 44
Főételek
Mediterrán halfilé 45
Grillen sült joghurtos halfilé 45
Halszeletek thai módra 46
Halrudak almás uborkamártásban 46
Mandulás-spenótos halfilé 48
Karfiolos halfalatkák nyárson 48
Csirkemell gazdag körettel 48
Csirkemell barackmártással 49
Kelkáposztás csirkemell és -máj 50
Csirkemáj paradicsommártással 50
Paradicsomos-brokkolis csirkecomb 51
Csirkecomb francia lecsóval 51
Csirkecomb gombás spárgaraguval 52
Citromos-fahéjas csirke 52
Zacskóban sült kerti füves csirke 53
Paradicsomos-olívás pulykafasírt 53
Illatos pulykafalatkák 54
Tavaszi töltött pulykacomb 54
Desszertek
Epres túróhabkorona 57
Dinnyés-epres túrókrém 57
Narancsos borhabkrém eperöntettel 57
Diós-cseresznyés tiroli rétes 58
Citromos joghurtfagylalt 58
Joghurthabgaluska meggymártással 59
Málnaparfé 60
Nektarinos gyümölcsrizs 60
Gyümölcssaláta görögdinnyekosárban 63
Gyümölcsös-fűszeres borzselé 63
Szilvás túrókrémkehely 63
Mazsolás-gyömbéres almasaláta 64
Töltött sült alma 64
Szőlő-körte gratin 64
Tükés körte áfonyamártással 65
Függelék
Néhány hasznos tudnivaló 66
A padlizsán előkészítése 67
Az olívaolajokról 67
A salátaecetekről 67
Betűrendes tárgymutató 68