A KönyvKereső szolgáltatás csak regisztrált ügyfeleink számára elérhető.
Hogy igénybe tudja venni, kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon oldalunkon.
corvina kiadó
| 1987
| cérnafűzött, keménytáblás
|
64 oldal
ELŐSZÓ
A véletlenre, a szerencsére, az emberi leleményre utalt ősök számára bizonyára a legcsekélyebb problémát sem jelentette, hogy a természettől elorzott, nagy nehezen megszerzett nyersanyagot ehetővé és - ha nem is mai fogalmaink szerint - élvezhetővé tegyék. Talán az ősapák is többet szorgoskodtak a tűz körül - feltéve, hogy azt addigra már a derék Prometheus ellopta az istenektől.
Csakhogy manapság többségünknek komoly gondot jelent, ha vásárlásra csábulva, esetleg a család vagy egy barát jóvoltából, vad vagy hal kerül a konyhára.
A halakkal még csak-csak boldogulunk, a vadakkal nehezebb a dolgunk, mert nem mindennapi étkünk, és ezért nincs benne kellő gyakorlatunk. Néhány alapvető szabályt mindenképpen érdemes megtanulnunk (ezek a függelékben találhatóak), a többi rafinériához az egyes receptek adnak segítséget.
A vadaknál eleve feltételezzük, hogy konyhakész hússal, szárnyassal kezdjük a munkát - tisztításukhoz, bontásukhoz ugyanis nagy szakértelem kell -, a halakkal kapcsolatos teendőket viszont tanácsos megtanulni, mert könnyen leomlik a húsuk, tehát lehetőleg élő vagy garantáltan friss alapanyagból dolgozzunk.
A vadhúsok általában sok türelmet, időt, törődést és fűszert igényelnek - ne sajnáljuk tőlük, vagyis végeredményben önmagunktól. A halak gyorsan viszonylag kevesebb fűszerrel, de annál több fantáziával készítendők - a szokásos módon sült vagy főtt halakról nem is szólok ebben a könyvben néhány magyaros specialitás kivételével, inkább csak azokról, amelyek a mártás, a töltelék vagy egyéb különlegesség folytán eltérnek a megszokottól. itt most az édesvízi, elsősorban a nemesebb halak elkészítéséhez adok tippeket.
Igen bölcsen tesszük, ha minél gyakrabban készítünk halételeket, mert a halban értékes fehérjék, ásványi anyagok (pl. foszfor) vannak, ugyanakkor kevés kalória. Szinte hihetetlen, de a világ lakóinak 1/5 részét a tenger táplálja!
FEl kell hívnom a figyelmet arra, hogy a vadakhoz, illetve a halakhoz kínált, helytelenül megválasztott vagy nem megfelelő hőmérsékletű bor rontja az étel ízhatását. Fordítsunk erre különös gondot (ld. Függelék 55. old.).
TARTALOM:
Előszó 3
Levesek, előételek 5
Fácánleves 5
Szarvas gulyásleves 5
Vadászleves 6
Pikáns vadcsontleves zöldséges grízgaluskával 6
Vadnyúlvagdalt 7
Vadhús saláta 7
Vadmájpástétom 7
Vaddisznó kocsonya 8
Őzkrokett Cumberland mártással 8
Rántott palacsinta bormártással 8
Vadpástétom tésztában 9
Vadszárnyasok 10
Fürj 10
Fürj fészekben 10
Májjal töltött ínyenc fürj 10
Fürj maláj módra 11
Fogoly 12
Fogolypecsenye vincellér módra 12
Fogolybecsinált 12
Fogoly kelkáposztában I. 12
Fogoly kelkáposztában II. 13
Sült fogoly lencsepürével 13
Fogoly pezsgős krémmártásban 14
Fácán 14
Pácolt fácán elzászi módra 14
Mustos töltött fácán 15
Tűzdelt fácánpecsenye almával 15
Lecsós fácán 16
Amolyan egyszerű töltött fácán 16
Bakonyi fácánmell 17
Tűzdelt fácánmell diós-meggyes mártással 17
Vadkacsa 18
Vadkacsa madeira mártásban 18
Libamájas töltött vadkacsa 18
Vadkacsa narancsos krémmártásban 19
Vadliba 20
Sült vadliba birsalmával 20
Gombás-olivás töltött vadliba 20
Kis- és nagyvadak 21
Vadnyúl 21
Ananászos vadnyúl krémmártásban 21
Nyúlpecsenye béarni mártással 22
Vadnyúlpaprikás 22
Vadnyúl paradicsommártásban 22
Pácolt nyúlgerinc 23
Nyúl vadasan 23
Gombás nyúlszeletek 24
Vadnyúl mentamártásban 24
Nyúlpecsenye olivabogyóval Camilla módjára 24
Vadnyúl provánszi módra 26
Vaddisznó 26
Vaddisznógombócok almás káposztával 26
Vörösboros vaddisznóragu 27
Káposztás-kapros vaddisznósült 27
Rendhagyó, rántott vadmalacborda 28
Szilvás-almás vaddisznósült 28
Vaddisznócomb édeskés-savanykás mártásban 29
Tejben párolt vadmalac gyümölcsmártással 30
Őz 31
Őzhús Stroganoff módra 31
Zöldborsós-gombás őzraqu 32
Tárkonyos őzgerinc 32
Bajor őzgerinc 32
Pirított őzérmék májas-gombás-mandulás raguval 33
Töltött őzlapocka őszibarack-szilva körítéssel 34
Magyaros pirított őzmáj 34
Szarvas 35
Gombás szarvastokány 35
Szarvasgerinc kaprimártásban 35
Szarvasszeletek Villa Franca módra 35
Szarvasgerinc gesztenyés gombaraguval 36
Brassói szarvascomb 36
Szarvasszeletek Vízvári Mariska módra 38
Szarvasszeletek burgundi mártásban 38
Halak 39
Szegedi halászlé pontyból 39
Korhely halászlé Reviczky módra 39
Rácponty 40
Fanyarédes pontyszeletek sörmártásban 40
Borban párolt töltött ponty 40
Ponty olívás paradicsommártásban 41
Mandulás sült ponty 41
Tejfölös harcsapaprikás 41
Harcsaszeletek fokhagymás bormártásban 42
Harcsa narancsos mártásban 42
Harcsa kínai módra 43
Angolna zöldséges Mornay mártásban 44
Angolna dervis módra 44
Zsályás angolna saját levében 44
Angolna Orly módra Choron mártással 45
Rántott csuka Colbert módra 45
Csukaszelet rózsaszín mártásban 45
Paradicsomos-babos csuka 46
Csuka balti módra (lazaccal) 46
Széki töltött compó 47
Ínyenc módra töltött pisztráng 47
Sonkás-májas töltött pisztráng 48
Mazsolás-rákos pisztráng 48
Ánizsos párolt pisztráng 50
Zucchinivel töltött pisztráng 50
Kecsege kaviáros mártásban 50
Kecsege kaprimártásban 51
Normandiai kecsege 51
Kecsege fűszeres majonézzel 52
Süllő zöld morzsában 52
Kecsege konyakos mártásban 53
Kunkori süllősült 53
Töltött süllő vagy fogas fehérborban 53
Fogasfilé gombamártásbhan 54
Fogasbatyu fűszeres mártással 54
Fogasfilé szardellás-kapris vajjal 54
Fogas diómártásban 55
Függelék 55
A vadakról röviden 55
Páclé I. 56
Páclé II. 56
Olajos pác 56
Pástétomfűszerek 56
Majonéz 56
Tartármártás 57
Tejfölös, almás tormamártás 57
Cumberland mártás 57
Besamel mártás 57
Béarni mártás 57
Choron mártás 58
Spanyol- vagy barnamártás 58
Madeira mártás 58
Almapüré 58
Zsemlegombóc 59
Petrezselymes galuska 59
Tarhonya 59
Csipetke 59
Burgonyakrokett 60
Burgonyafánk 60
Puliszka 60
Sós palacsinta 60
Paradicsomhámozás, -előkészítés 60
Gombatisztítás 60
Párolt vöröskáposzta 61
Hogyan győződhetünk meg arról, friss-e a hal? 61
A halak tisztítása és előkészítése 61
A halakról röviden 62
Házias mértékegységek 62