Erdő, mező ajándékai

népszava  | 1988  | papír / puha kötés  |  234 oldal

Libri Antikvárium
Kiadó: Népszava Könyv- és Lapkiadó Vállalat Kiadás helye: Budapest Kiadás éve: 1988 Kötés típusa: Ragasztott papírkötés Oldalszám: 234 oldal Sorozatcím: Kötetszám: Nyelv: Magyar Méret: 20 cm x 14 cm ISBN: 963-322-736-4 Megjegyzés: Színes illusztrációkkal. TARTALOM Előszó 3 Vadon termő hasznos növények 5 Vadon termő gyümölcsök 8 Erdei gyümölcsök gyűjtése és konyhai felhasználása 9 Vadalma 9 Vadalmaszörp 10 Fekete áfonya 10 Aszalt áfonya 11 Áfonyabefőtt 11 Áfonyabefőtt, citromos ízű 12 Áfonyabefőtt rummal 12 Áfonya borban 12 Áfonyadzsem 12 Áfonyaíz 13 Áfonyakocsonya 13 Áfonyalekvár orosz módra 13 Áfonyalekvár rummal 14 Áfonyaleves 14 Áfonyalikőr készítése 14 Áfonya nyersen 15 Áfonya saját levében 15 Áfonyaszörp 15 Áfonya üdítőital 16 Rumos áfonyakocsonya 16 Berkenye 17 Berkenyebefőtt rummal 17 Bereknyedzsem 17 Berkenyeíz 18 Berkenyekocsonya 18 Berkenyelé natúran 18 Berkenye nyersen 18 Berkenyeszörp 19 Berkenye üdítőital 19 Birs, birsalma 19 Birsbefőtt 20 Birsdzsem 20 Birs konyakkal és vaníliával 20 Birslekvár 21 Fekete bodza 21 Aszalt fekete bodza 22 Aszalt fekete bodzából tea 22 Bodazabefőtt 22 Bodzából turmixital 23 Bodzakocsonya 23 Bodzalé készítése 23 Bodzalekvár 23 Bodzalikőr 24 Csipkebogyó 24 Aszalt csipkebogyó 25 Csipkebogyóbefőtt 25 Csipkebogyóíz 26 Csipkebogyólekvár 26 Csipkebogyólikőr 27 Csipkebogyómártás 27 Földieper 27 Eperbefőtt 28 Eperbólé 28 Eper cukorban 29 Eperdzsem 29 Eperfelfújt 29 Eperhűsítő 30 Eperíz 30 Eperleves 30 Eper rumban 31 Epersaláta 31 Eperszörp 31 Saját levében tartósított erdei eper 32 Galagonya 33 Galgonya tartósítása 33 Kökény 33 Kökénybefőtt 34 Kökénykocsonya 35 Kökénylikőr 35 Vadkörte 35 Vadkörteszörp 36 Málna 36 Málnadzsem 37 Málnalekvár 37 Málnaparfé 37 Málnaszörp 37 Málnaszörp citromosan 38 Naspolya 38 Naspolyabefőtt 38 Naspolya rummal 39 Rebarbara 39 Rebarbarabefőtt 39 Rebarbara cukorban 40 Rebarbaraíz 40 Rebarbaraíz málnával 40 Fekete ribizli 40 Ribiszke cukorban 41 Ribiszkedzsem 41 Ribiszkelekvár 42 Ribiszke saját levében 42 Ribiszkeszörp 42 Som 42 Sombefőtt 43 Somkocsonya 43 Somlekvár 43 Somszörp 44 Szamóca 44 Erdeiszamóca-befőtt 44 Erdeiszamóca-bólé 45 Hideg szamócaleves 45 Szamócadzsem 45 Szamócakocsonya 46 Szamócalekvár 46 Szamóca tejszínhabbal 47 Szamócás narancssaláta 47 Szeder 47 Szederdzsem 48 Szederlekvár 48 Szederszörp 49 Erdei szeder 49 Erdeiszeder-befőtt 50 Erdeiszeder cukorban 50 Erdeiszeder-dzsem 51 Erdeiszeder-ecet készítése 51 Erdeiszeder-lekvár 51 Erdeiszeder-lé 51 Erdeiszeder-likőr 52 Erdeiszerder-szörp 52 Kocsonya vegyes erdei gyümölcsből 52 Dió 53 Zöld dió tartósítása 53 Vaníliás tartósítás 53 Zöld dió mézben 54 Zöld dió rumban 54 Cseresznye 55 Cseresznyebefőtt 55 Cseresznyeleves 55 Cseresznyés saláta 56 Kimagozott cseresznye eltevése 56 Meggy 56 Kimagozott meggy eltevése 56 Meggybefőtt 56 Meggylikőr 57 Meggyszörp 57 A vadon termő gyümölcsök tartósítása 58 Erdei gyümölcsök tartósítása cukor felhasználása nélkül 60 Befőtt készítése 60 Gyümölcsbefőzés rum hozzáadásával 60 Cukor nélküli gyümölcslé 61 Lekvár vagy dzsem készítése erdei gyümölcsből 61 Erdei méz 61 Mézes almasaláta 62 Mézes almaszörp 62 Mézes csipkelimonádé 62 Mézescsók 63 Mézes csokoládé 63 Mézeskalács 64 Mézes narancssaláta 64 Mézes narancstej 65 Mézes tej 65 Meleg mézes tej 65 Hideg mézes tej 65 Mézecet 65 Mézmártás 66 Vadon termő fűszer- és teanövények 67 A gyógyteák és -főzelék elkészítése 68 A természet ajándékai 70 Akác 70 Hársfafélék 71 Búzavirág 72 Gyermekláncfű 72 Fehér mályva 73 Fehér üröm 73 Kamilla 74 Kankalin 74 Katángkóró 75 Vadkomló 75 Mezei kakukkfű 73 Vasfű 76 Szarkaláb 77 Martilapu 77 Pemetefű 78 Papsajt 78 Boróka 79 Cickafarkfű 79 Apróbojtorján 80 Csalán 80 Libapimpó 81 Ökörfarkkóró 81 Zsurló 82 Útifű 82 Tüdőfű 83 Veronikafű 83 Vérfű 84 Mecsekifű 84 Citromfű 85 Palástfű 85 Szurokfű 85 Vadárvácska 86 Homoki szalmagyopár 86 Pásztortáska 87 Tölgyfa 87 Kocsányos tölgy 87 Kocsánytalan tölgy 87 Tárkony 88 Borsikafű 88 Bazsalikom 89 Kömény 89 Angelika 90 Kapor 90 Ánizs 91 Koriander 91 Lestyán 92 Borsmenta 92 Izsóp 92 Fekete üröm 93 Sáfrányos szeklice 93 Torma 94 Kerti zsázsa 94 Vöröshagyma 94 Fokhagyma 95 Gyógy- és fűszernövények felhasználásával készített likőrök, pálinkák 96 Benedictiner 96 Borsmenta likőr 96 Angolkeserű 96 Gyomorkeserű 97 Ágyaspálinka 97 Vadon termő gombafélék 99 Az étkezésre alkalmas gombák felismerése, gyűjtése és hasznosítása 99 Lila pereszke 100 Fenyőpereszke 100 Tejpereszke 101 Akácpereszke 101 Csoportos pereszke 101 Kékhátú galambgomba 102 Dióízű galambgomba 102 Ízletes nagy galambgomba 103 Szürke tölcsérgomba 103 Óriás tölcsérgomba 104 Trombitagomba 104 Vörösbarna fülőke 105 Gyapjas tintagomba 105 Sárga gerebengomba 106 Barna gyűrűstinüóru 106 Fenyőtinóru 107 Sárga korallgomba 107 Csengettyűgomba 108 Ízletes tőkegomba 109 Erdőszéli csiperke 109 Ízletes csiperke 110 Kerti csiperke 110 Tarlógomba 111 Tavaszi rétgomba 111 Ízletes vargánya 112 Királyvargánya 112 Kucsmagomba 113 Császárgomba 113 Nagy őzlábgomba 114 Gyűrűs tuskógomba 115 Sárga rókagomba 115 Májusi pereszke 116 Erdei szegfűgomba 117 Mezei szegfűgomba 117 Érdenyelű tinóru 118 Késő laskagomba 118 Rózsás korallgomba 119 Bimbós pöfeteg 119 Szürke pöfeteg 120 Ördögszekérgomba 120 Téli fülőke 121 Keserűgomba 121 Kenyérgomba 122 Pisztricgomba 122 Fodros káposztagomba 123 Sárga gévagomba 123 Zöld ánizsgomba 124 A gomba mint népélelmezési anyag 125 A gombák tápanyagösszetétele 126 A gombák fehérjéi 127 A gombák és zsírok 128 A gombák szénhidrátjai 128 A gombák vitaminjai 128 A gombák ásványi anyagai 130 Az ehető és mérgező gombák megkülönböztetése 134 Téves nézetek a mérgező gombákról 136 Mit kell tenni gombamérgezés megelőzése érdekében 137 Gombaételekhez használt fűszerfélék és élelmiszerek 138 Fűszerek 138 Paprika és bors 138 Egyéb fűszerfélék 139 Petrezselyemőrlemény 140 Kaporőlemény 140 Tárkonyőrlemény 140 Tárkonyőrlemény 140 Szurokfűőrlemény 140 Borsikafű-őrlemény 140 Köménymagőrlemény 140 Babérlevél 141 Majoránna 141 Szerecsendió 141 Koriandermag 141 Gyömbér 141 Mustár 141 Kapri 142 Sáfrány 142 Kakukkfű 142 Bazsalikom, rozmaring 142 Ecet mint ételízesítő 142 Tárkonyecet készítése 143 Fűszeres ecet 143 Illatosított ecet 143 Málnaecet 143 Zöldségfélék, gyökérnövények 144 Vöröshagyma 144 Fokhagyma 144 Petrezselyem 145 Sárgarépa 145 Zellerzöld 145 Gombaliszt 145 Gombaízesítő 146 Saláta- és zöldségfélék 146 Gomba a konyhán 147 A gomba tárolása 148 A gomba tisztítása 149 A gomba osztályozása, darabolása 149 A gomba tartósítása házilag 150 A gomba szárítása 150 A gomba nedves tartósítása 151 A gomba sós tartósítása 151 A gomba köménymagos tartósítása 152 A gomba tartósítása zsírban 152 A gomba olajos tartósítása 153 A gomba tartósítása hagymával, zsírban 153 A gomba rövid időre történő tartósítása 153 A gomba fagyasztása 154 A gomba ecetes tartósítása 154 A gombaliszt készítése 154 Hasznos tanácsok a gombaételek készítéséhez 155 Gomba felhasználásával készült ételek 156 Levesek, raguk, mártások 156 Barna gombamártás 156 Erdeigomba-leves 156 Fehér gombamártás 157 Gombabecsinált 157 Gombakrém 158 Gombakrémmártás 158 Gombaleves 158 Gomaleves áttörve 159 Gombamártás 159 Gombaragu 161 Gombás sertésragu 161 Gombás velőleves 161 Kucsmagombaleves 162 Gombával készült tojásételek 162 Gomba tojással 162 Gombás omlett 163 Gombás rántotta 163 Gombás rántott tojás 164 Gombás tejfölös tojás 164 Gombával töltött tojás 165 Kucsmagomba tükörtojással 165 Tejfeles gomba tükörtojással 165 Tojással töltött gomba 166 Gombával készült halételek 166 Békacomb gombával 166 Csiperkegombás süllő 166 Gombás fogas vagy süllő 167 Gombás főtt ponty 167 Gombás töltött angolna 167 Gombával készült vadhúsok 168 Gombás fácánsült 168 Gombás nyúl 168 Gombás tokány vaddisznóból 169 Szarvasgerinc gombával 169 Szarvasszelet gombával 170 Szarvasgerinc kucsmagombával 171 Vaddisznókaraj gombával 171 Vaddisznószeletek gombával 172 Vaddisznószeletkék gombával 173 Vaddisznóvese gombával 173 Gombás húsételek 173 Bélszínszelet Langtry módra 173 Bélszínszelet Maison d'or módra 174 Bélszínszelet Napóleon módra 174 Bélszínszelet Rossini módra 174 Borjúborda gombakrémmel 174 Borjúborda vadász módra 175 Gombás bárányeleje 175 Gombás báránygerinc sütve 176 Gombás borjúborda szalonnával 176 Gombás borjúcsülök 177 Gombás csirke 177 Gombás borjúszeletek 178 Gombás felsálszelet 178 Gombás libamájpuding 179 Gombás marhatokány 179 Gombás ököruszály 180 Gombás pirított csirke 181 Gombás pulykasült 181 Gombás rakott hús 182 Gombás rizzsel töltött borjúszegy 182 Gombás rizzsel töltött liba 183 Gombás rostélyos 183 Gombás sertésnyelv 184 Gombás szalonnás sertésborda 184 Gombás szűzpecsenye vörösborral 185 Gombás tokány 185 Gombás töltött karaj 185 Gombás vesevelő 186 Gombával készült frissen sült bélszínszelet 186 Gombával töltött borjúborda 187 Gombával töltött galambpecsenye 187 Gombával töltött rostélyos 188 Gombával töltött sonka 188 Libamájkrémmel töltött gomba 189 Párolt galamb gombával 189 Mártások gombás ételekhez 190 Barnamártás 190 Róbert-mártás 190 Burgundimártás 191 Céklamártás 191 Hagymamártás 191 Kapormártás 192 Madeiramártás 192 Majonéz 192 Olaszmártás 193 Paradicsommártás 193 Ramoulade-mártás 194 Ribiszkemártás 194 Sóskamártás 194 Tartármártás 195 Tormamártás ecettel 195 Tormamártás tejföllel 195 Zsemlemártás 196 Levesbetétek 196 Grízgaluska 196 Gyúrt levestészta 197 Lúdgégenyak tészta 197 Szarvasvelős gombóc 197 Tojáshabgaluska 197 Vaddisznóvelős gombóc 197 Tojáshabgaluska 197 Vaddisznóvelős gombóc 198 Vadmájgombóc 198 Vajasgaluska 198 Köretek, saláták gombás ételekhez 199 Burgonyagombóc 199 Burgonyapüré 199 Burgonyasaláta 200 Céklasaláta 200 Ecetes torma 200 Fejes saláta 201 Francia körítés 201 Franciasaláta 202 Galuska 202 Hasábburgonya 202 Kelkáposzta-főzelék 203 Lecsó 203 Lencsefőzelék 204 Paprikasaláta 204 Paradicsomos káposzta 204 Paradicsomsaláta 205 Párolt káposzta 205 Párolt rizs 205 Pirított tarhonya 206 Sárgaborsópüré 206 Szalmaburgonya 207 Téli gombasaláta 207 Uborkasaláta 208 Vaddisznósonka-gombóc 208 Vaddisznótüdő-gombóc 208 Vaddisznótüdő-táska 209 Vadmájgombóc 209 Vegyes saláta 209 Zöldbab vajjal 210 Zöldborsó vajjal 210 Zsemlegombóc 210 Édes és sós tészták gombás ételekhez 211 Almás lepény 211 Almás torta 211 Borsos lángos 212 Burgonyalángos 212 Burgonyás palacsinta 212 Cseresznyés rétes 213 Csuszatészta 213 Édes pogácsa 213 Fácánhússal töltött palacsinta 214 Farsangi fánk 214 Farsangi szelet 215 Forgácsfánk 215 Gombás rétes 216 Hússal töltött palacsinta 216 Káposztás csusza 217 Káposztás palacsinta 217 Káposztás rétes 218 Lángos kolozsváriasan 218 Lángos virslivel 218 Mazsolás palacsinta 219 Palacsintatészta 219 Pozsonyi kifli 219 Rákkal töltött palacsinta 220 Rétestészta 220 Sonkás palacsinta 221 Tepertős pogácsa 221 Tiroli rétes 221 Túrós csusza 222 Túrós palacsinta 222 Túrós pogácsa 222 Túrós rétes 223 Vadvelős palacsinta 223 Vajas krumplis pogácsa 223 Vajas pogácsa 224 Zsíros pogácsa 224 Irodalom 225
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 600 Ft

A termék megvásárlásával

160 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv - kopottas
Kiadó népszava
Kiadás éve1988
Oldalak száma:234
Súly200 gr
ISBN2399977708070
ÁrukódSL#2109479167
Kötéspapír / puha kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 1 600 Ft

A termék megvásárlásával

160 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Pörgős PéntekPörgős Péntek