Szakácsmesterségnek könyvecskéje A CSÁKTORNYAI ZRÍNYI-UDVAR XVII. SZÁZADI KÉZIRATOS SZAKÁCSKÖNYVE ÉS A TÓTFALUSI KIS MIKLÓS ÁLTAL KIADOTT KOLOZSVÁRI SZAKÁCSKÖNYV

magvető könyvkiadó  | 1981  | kemény kötés  |  490 oldal

Libri Antikvárium
FÜLSZÖVEG Két szakácsművészeti ritkaságot tartalmaz sorozatunk új kötete. Most jelenik meg először modern kiadásban Zrínyi Miklós csáktornyai udvarának kéziratos receptgyűjteménye, és három évszázad múltán ismét kiadásra kerül Tótfalusi Kis Miklós kolozsvári szakácskönyve. Ez is páratlan könyvritkaság, az egész világon alig van belőle egy-két példány. Mind a két mű jellemzője, hogy érdekes, színes, étvágygerjesztő olvasmány, a liktáriumok, a mártások, a tésztafélék, a húsok elkészítési módja művészien, érzékletesen íratott meg, s ugyanakkor páratlan művelődéstörténeti érték is. A XVII. századi ember konyháján keresztül bepillantást nyerhetünk életformájába, szokásaiba, életmódjának fejlettségi fokát ismerhetjük meg. A szövegeket Király Erzsébet gondozta, Kovács Sándor Iván pedig izgalmas, több tekintetben úttörő tanulmányt írt a régi hazai szakácskönyvek történetéről. Nem kevésbé érdekesek az ábrák, a rajzok, amelyek többek között bemutatják az első magyar konyhaábrázolatot, a korabeli konyhai eszközöket. Vissza TARTALOM "A gyomros matéria" (Kovács Sándor Iván bevezető tanulmánya) 5 A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve Az köz-étkeknek főzéséről való rövid jegyzés 145 Főtt húsételek 147 Sültekről és azoknak alája való levekről 171 Egynehányféle salátát készíteni 188 Böjtnapokra való leves étkek 202 Az halakról 207 Tésztából egynehányféle étek 228 Betegeknek egésséges eledel 237 Mutató tábla 249 Az pincéről 257 A Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv Szakácsmesterségnek könyvecskéje Tábla: mint kellessék mindenféle húst főzni 267 Toldalék mutató táblája 277 Húsevő napokra való főtt étkek 279 Sültek 312 Vajas étkek 325 Böjti eledelek 365 Más egynehány étkek készítésének módjai 387 Toldalék, mellyben leíratnak egynehányféle nevezetesebb liktáriomok 398 Jegyzetek Jegyzetek a bevezető tanulmányhoz 423 Bevezetés a szakácskönyvszövegek jegyzeteihez (Király Erzsébet) 446 A jegyzetekhez felhasznált források jegyzéke 451 Szavak és kifejezések magyarázata 453 Összesített betűrendes mutató 471 Képjegyzék 487
+ Mutass többet - Mutass kevesebbet
Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 790 Ft

A termék megvásárlásával

279 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Állapot:jó állapotú antikvár könyv
Kiadó magvető könyvkiadó
Kiadás éve1981
Oldalak száma:490
Súly400 gr
ISBN2399970168437
ÁrukódSL#2111300145
Kötéskemény kötés

Vásárlói értékelések, vélemények

Kérjük, lépjen be az értékeléshez!

Árinformációk
Ingyen szállítás 14 000 Ft felett
Online ár: 2 790 Ft

A termék megvásárlásával

279 pontot szerezhet


Beszállítói készleten


Személyes átvétel 6-8 munkanap

Ingyenes


Házhoz szállítás 6-8 munkanap

14 000 Ft felett ingyenes

Pörgős PéntekPörgős Péntek